blank

Znanstvenici potvrdili: Rad prije 10 ujutro usporediv je s mučenjem

Pročitajte

ZARAZA U REGIJI/ U Srbiji 345 novozaraženih, 12 osoba preminulo, rekordan broj zaraženih i u Hrvatskoj

U Srbiji je u posljednja 24 sata potvrđeno 345 novih slučajeva koronavirusa, na osnovu 7.032 testirana uzorka,...

Suljić: Svakog 11. jula sjećanja se vraćaju kao da je sve bilo jučer (VIDEO)

Preživjela žrtva rata Hasib Suljić danas je u Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari, gdje se obilježava 25. godišnjica genocida,...

Nakon kolektivne dženaze u Potočarima: Bijeli nišani ostali u tišini da svjedoče o strahotama genocida

Mezarje Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari ponovno je ostalo pusto nakon kolektivne dženaze kojoj su danas prisustvovale...

Dr. Paul Kelley, vodeći znanstvenik na Sveučilištu Oxford, potvrdio je ono što svi koji rade, studiraju ili idu u školu u jutarnjoj smjeni osjećaju na vlastitoj koži — rad prije 10 sati ujutro je s mučenjem.

Istraživanje koje je proveo utvrdilo je da tjeranje na rad prije 10 sati čini zaposlenike iscrpljenima, podložnima stresu i bolesti.

Ne možemo promijeniti naš cirkadijski ritam

Naime, ljudski cirkadijski ritam mlađih od 55 godina potpuno je neprilagođen standardnoj smjeni od 9 do 7 ili od 8 do 16, javlja Men’s Health, prenosi Index.

Nedostatak sna jednako je štetan za ljudsko fizičko i duševno, odnosno emocionalno zdravlje, upozorava dr. Kelley. “Vaš život i vaše srce imaju različite uzorke, a vi ih tražite da se pomaknu za dva do tri sata. Ovo je međunarodni problem. Svi pate bez potrebe.”

Dr. Paul objašnjava i da se cirkadijski ritam ne može izmijeniti navikavanjem organizma: “Ne možemo promijeniti naš 24-satni ritam. Ne možete se naučiti da se dignete u određeno vrijeme. Vaše tijelo bit će prilagođeno sunčevom svjetlu, a vi toga niste svjesni, jer njega detektira hipotalamus, ne očni vid.”

Cirkadijski ritam je svojevrsni biološki sat, odnosno genetski programirani ciklus koji regulira našu moždanu aktivnost, nivo energije, proizvodnju hormona i percepciju vremena, među ostalim. Cirkadijski ritam posebno je važan za uzorke spavanja i hranjenja kako kod ljudi, tako i kod ostalih životinja, piše Science Daily.

“Tinejdžerima nedostaje dva do tri sata sna svake noći”

Nastupajući na Britanskom znanstvenom festivalu, Paul je upozorio da “imamo društvo koje pati od nedostatka sna” i dodao: “Nedostatak sna jednak je torturi.”

Učenici nisu izuzeti iz ovog problema, dapače: “Tinejdžerima nedostaje dva do tri sata sna svake noći, što ima kumulativni efekt. Ovo se ne može kontrolirati, u smislu da ne možemo mijenjati svoje uzorke spavanja.”

Znanstveni tim s Oxforda predvodi projekt Teensleep, koji ima za cilj uvesti početak nastave u školama u 10 ujutro, obrazovati učenike o kvaliteti sna i mjeriti eventualne pozitivne učinke. “Fokusiramo se na obrazovanje jer je njega najlakše promijeniti”, objašnjava dr. Paul.

Hampton Court House prva je škola koja je uvela promjene. Od ove školske godine, učenici šestog razreda počinju s nastavom u 13.30. “Zasad dobro ide”, komentira ravnatelj Guy Holloway, koji je uvjeren da će se pozitivni rezultati vidjeti do kraja godine – i ne samo na ispitima.

Više s weba

Najnovije

ZARAZA U REGIJI/ U Srbiji 345 novozaraženih, 12 osoba preminulo, rekordan broj zaraženih i u Hrvatskoj

U Srbiji je u posljednja 24 sata potvrđeno 345 novih slučajeva koronavirusa, na osnovu 7.032 testirana uzorka,...

Suljić: Svakog 11. jula sjećanja se vraćaju kao da je sve bilo jučer (VIDEO)

Preživjela žrtva rata Hasib Suljić danas je u Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari, gdje se obilježava 25. godišnjica genocida, ukopao rođaka Hasiba Hasanovića koji...

Nakon kolektivne dženaze u Potočarima: Bijeli nišani ostali u tišini da svjedoče o strahotama genocida

Mezarje Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari ponovno je ostalo pusto nakon kolektivne dženaze kojoj su danas prisustvovale hiljade članova porodica žrtava, prijatelja...

Izvoz mesa iz BiH u Tursku biće nastavljen u augustu, zatraženo povećanje kvote

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac i ministri poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske i Federacije BiH Boris Pašalić...

U rijeci Sani kod Prijedora pronađeno beživotno tijelo žene

U koritu rijeke Sane u Prijedoru danas je pronađeno beživotno tijelo nepoznate ženske osobe - potvrđeno je iz Policijske uprave Prijedor

Možda vas zanima i ovo