Terzo: Usvojen koeficijent egzistencijalne naknade za demobilizirane borce (VIDEO)

Vlada Federacije BiH je danas na sjednici u Sarajevu usvojila koeficijent egzistencijalne naknade za pripadnike boračke populacije – demobilizirane branitelje za treći kvartal 2021. godine.

Kako je nakon sjednice izjavio pomoćnik federalnog ministra za boračka pitanja Mirza Terzo, prema usvojenom koeficijentu mjesečne naknade za demobilizirane borce biti na istom nivou kao u prvoj polovini 2021. godine.

– Pošto je ovo najmlađi zakon u ovoj oblasti, dužan sam vas informisati da je kroz bazu isplata dosada prošlo 20.000 korisnika, te da se trenutno na isplati nalazi 17.700 korisnika, kao i da je za ovu namjenu u prvoj polovini godine isplaćen 21 milion KM – kazao je Terzo.

Podsjetio je kako je, osim rečenog, demobiliziranim borcima u prvoj polovini ove godine isplaćeno 1,7 miliona KM za liječenje, odnosno za subvencioniranje troškova dženaza/sahrana.

– Pored toga, resorno ministarstvo je zajedno s Federalnom vladom, odnosno Ministarstvom finansija FBiH za period januar-juni 2021. godine isplatilo 161 milion KM na ime naknada lične i porodične invalidnine, za dobitnike ratnih priznanja i na ime egzistencijalne naknade. To znači da su se svaki mjesec u prosjeku za 103.000 korisnika isplaćivale spomenute naknade – precizirao je Terzo.

Dodao je kako je Budžet Federacije BiH u ovoj oblasti stabilan, kao i da u spomenutom periodu nije bilo kašnjenja, te da nije planirano bilo kakvo smanjenje za naknade u toj oblasti.

Terzo je napomenuo kako je budžet resornog ministarstva 347 miliona KM, te da on garantira blagovremenu isplatu naknada.    

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU