TI: Zlouporaba javnih resursa za političku promociju stranaka u Mostaru

Tijekom kampanje za lokalne izbore u Mostaru promatrači organizacije Transparency International u BiH (TI BiH) zabilježili su 39 primjera zlouporabe javnih resursa za političku promociju stranaka i kandidata.

Najveći broj njih (21 slučaj) odnosi se na zloupotrebu javnih radova koji su tempirani u vrijeme izborne kampanje. Također, zabilježen je i veliki broj slučajeva gdje su događaji organizirani od javnih institucija korišteni za stranačku promociju, jer su na 33 od ukupno 40 ispraćenih događaja u Mostaru, prisutni bili kandidati na lokalnim izborima, priopćio je TI BiH.

Na događajima koje su organizirale javne institucije najviše su promovirani kandidati Zlatko Guzin i Mario Kordić, koji su nositelji lista stranaka koje čine vlast na lokalnoj, županijskoj, federalnoj i državnoj razini.

TI BiH navodi kako je HDZ-ov kandidat Mario Kordić promoviran na događajima na Sveučilištu u Mostaru, na SKB-u Mostar, u Osnovnoj školi za djecu s posebnim potrebama te u Ustanovi “Dječji vrtići” Mostar.

Nositelj liste Koalicije za Mostar Zlatko Guzin u sklopu svojih predizbornih aktivnosti posjećivao je Narodno pozorište i Gradsku biblioteku, s federalnim premijerom Fadilom Novalićem, Guzin je u svojstvu kandidata posjetio Vjetropark Podveležje i obećavao nova ulaganja, a sastao se i s federalnim ministrom energetike.

Promatrači TI BIH u Mostaru zabilježili su 21 slučaj gdje su javni radovi tempirani pred izbore, a na nekima od njih direktno su se promovirali stranke i kandidati na lokalnim izborima.

Nekoliko dana pred izbore lokalni HDZ objavio je da je Vlada HNŽ-a dodijelila naselju Ortiješ sredstva u iznosu od 60.000 KM za sanaciju i rehabilitaciju lokalnih cesta, kandidat SDA Adil Šuta obišao je radove na izgradnji ceste u naselju Put za Podveležje, a jedno udruženje uručilo mu je zahvalnicu za obnovu školske dvorane.

Tijekom izborne kampanje Hidroelektrane na Trebišnjici (HET) dale su srpskim povratničkim naseljima u Mostaru donaciju za bušenja bunara, a radove je zajedno s predstavnicima liste „Ostajte ovdje“ u kampanji promovirao Ilija Tamindžija, zastupnik te stranke u NSRS i direktor za proizvodnju i tehničke poslove u HET-u.

TI BiH navodi kako situacija u Mostaru nije bila ništa drugačija od ostatka Bosne i Hercegovine, gdje su promatrači te organizacije tijekom predizborne kampanje zabilježili više od 2.500 primjera zloupotrabe javnih resursa za izbornu kampanju i preko 650 događaja u organizaciji javnih institucija gdje su promovirani kandidati na lokalnim izborima.

“Ovo jasno pokazuje da BiH mora uskladiti izborno zakonodavstvo s međunarodnim standardima kako bi se sankcionirala zlouporaba javnih resursa i ograničila javna potrošnja u predizbornom periodu. Trenutno nedorečenost postojećih zakona i nepostupanje nadležnih institucija potiče stranke i njihove kandidate da sve više i otvorenije zlorabe javne institucije i javna sredstva na ovaj način”, priopćili su iz Transparency Internationala u BiH.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU