Toplotni val zahvatio New York, otvoreni centri za hlađenje

New York je zahvaćen višednevnim nepodnošljivim vrućinama i vlagom, dok se očekuje da veći dio američke istočne obale zahvate temperature do 32 stepena Celsiusa do srijede.

New York će nastaviti da održava stotine centara za hlađenje otvorenih širom pet gradskih kvartova do srijede, saopćila je gradska služba za bavljenje vaanrednim situacijama.

Građani su savjetovani da borave u hladovini što je moguće duže i da piju mnogo vode čak i u slučaju kada ne osjećaju žeđ.

– Molim vas da ovo ne tretirate kao uobičajenu situaciju. Ne izlazite napolje duže nego što morate, ostanite hidrirani, provjeravajte susjede, članove porodice – izjavio je gradonačelnik New Yorka, Bill de Blasio, govoreći o toplotnom valu.

Građani mogu dobiti šmrkove za vodu instalirane na hidrante od lokalnih vatrogasnih brigada, saopćio je Odjel za zaštitu okoliša u New Yorku.

Odjel socijalnih službi New Yorka objavio je u utorak crveno upozorenje koje zahtijeva širi pristup centrima za hlađenje kako bi se pomoglo ugroženim kategorijama.

Nacionalna meteorološka služba u New Yorku objavila je upozorenje od vrućina za New Yersey, New York,  donji dio doline rijeke Hudson, dijelove Conecticuta i za oblast Suffolk na američkom jugozapadu.

U međuvremenu je i rekordni toplotni val zahvatio zapadnu obalu Sjedinjenih Država, izazivajući rastuće brige zbog klimatskih promjena širom svijeta, prenosi Xinhua.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU