4 C
Sarajevo
Četvrtak, 6 listopada, 2022

Treća doza vakcina protiv koronavirusa u BiH

Institut za javno zdravstvo Republike Srpske pripremio je preporuke za primjenu treće “buster” doze vakcine. Istovremeno, i u Federaciji Bosne i Hercegovine data je preporuka za treću dozu. Kome je ona namijenjena, na koji način je građani mogu dobijati i može li uticati na tok pandemije?

U RS treća buster dozu vakcvine mogu primiti stariji od 65 godina,hronični bolesnici,te zdravstveni i prosvjetni radnici pod uslovom da je od davanja druge doze prošlo 6 mjeseci. Treća doza može biti i vakcina drugog proizvođača od one kojom je osoba prethodno vakcinisana.Ipak i dalje je u fokusu vakcinacija prvom i drugom dozom.

Dr JELA AĆIMOVIĆ,epidemiolog u Institutu za javno zdravstvo RS

Sada je na domovima zdravlja da se organizuju na koji način će pozivati ljude, i to ce raditi oko organizacije par dana,mi ćemo tražiti tu info,ali prioritet je i dalje prva i druga doza.

Davanje treće doze u FBiH preporuka je koja trenutno važi uglavnom za starije od 12 godina kojima je imuni sistem narušen iz nekog ozbiljnijeg zdravstvenog raazloga,ali uz mišljenje lejkara specijaliste,a najmanje vremensko raazdoblje zaa aplikaciju je 2 mjeseca nakon druge doze za ove osobe.

  POGORŠANA EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA/ U BiH više od 80 novozaraženih

A da li je u ovom momentu potrebno davanje treće doze pitali smo stručnjake imunologe.

JASENKO KARAMEHIĆ,IMUNOLOG

Promijenilo bi nešto u smislu da se daje kategorijama koje imaju indikacije za treću dozu.

Građani smatraju da onaj ko se vakcinisao treba primiti i treću dozu.

Građani u RS koji su vakcinisani u inostranstvu mogu buster dozu primiti i u RS uz validnu potvrdu o prethodnoj vakcinaciji. Treba reći i to da je ranije Svjetska zdravstvena organizacija pozvala na moratorij za davanje treće doze do kraja septembra,kako bi zemlje vakcinisale bar 10 odstto stanovništva ssa prve dvije doze,što je primjera radi u BiH učinjeno. (BHRT)

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

Supported by TNT Grupacija
Alem Sinanović
Alem Sinanovićhttps://tntportal.ba
Alem Sinanović je urednik digitalnih medija TNT Grupacije. Gotovo opsesivno istražuje digitalu, SEO, mogućnosti online zarade i sl.
MOŽDA VAS ZANIMA
Supported by TNT Grupacija spot_img
DRUGI UPRAVO ČITAJU