Triggs ukazala na važnost zaštite ugroženih izbjeglica

Pristup azilu, integracija izbjeglica i povećana potpora ugroženim tražiteljima azila bili su ključne teme trodnevnog posjeta pomoćnice visokog povjerenika UNHCR-a za zaštitu Gillian Triggs Bosni i Hercegovini, koji je zaključen danas.

Tokom svoje misije, pomoćnica visokog povjerenika za zaštitu posjetila je prihvatne centre u Unsko-sanskom i Sarajevskom kantonu u kojima su smješteni tražitelji azila i migranti, uključujući obitelji i djecu bez pratnje.

Također se sastala s ključnim ministrima, relevantnim lokalnim vlastima, partnerima, te pojedinačnim tražiteljima azila i izbjeglicama.

– Vrlo cijenim otvorene i konstruktivne razgovore održane s vlastima na svim razinama, kao i s predstavnicima UN-a, partnerima iz redova civilnog društva i ključnim donatorima. Potičem vlasti na učinkovitu provedbu nacionalnog sustava azila u Bosni i Hercegovini. Rana identifikacija potreba za zaštitom i ranjivosti mogu pomoći u olakšavanju upravljanja mješovitim kretanjima i dovesti do primjerenih odgovora za ovu populaciju – rekla je Gillian Triggs, saopćeno je iz Ureda UNHCR-a u BiH.

Kako se u saopćenju navodi, posljednjih godina Bosna i Hercegovina je doživjela značajan migracijski pritisak što je opteretilo prihvatni kapacitet zemlje, kao i sustav azila.

– Djeca bez pratnje i odvojena djeca, osobe koje u preživjele rodno uvjetovanog nasilje i LGBTQI + osobe imaju specifične potrebe i mogu biti u potrebi za sigurnim smještajem i uslugama izvan velikih i pretrpanih prihvatnih objekata – rekla je Triggs.

U tom kontekstu, UNHCR poziva vlasti da odrede dodatne smještajne kapacitete, uz napomenu da bi raspodjela odgovornost među različitim regijama zemlje mogla ublažiti pritisak na lokalne zajednice i kantone koji su najviše pogođeni.

Pristup azilu i dalje je jedna od ključnih zabrinutosti UNHCR-a, “jer oni koji su zainteresirani za azil u zemlji imaju višestruke izazove u pristupu registraciji svog zahtjeva”.

– Nadalje, ljudima koji na kraju dobiju međunarodnu zaštitu u Bosni i Hercegovini potrebna je podrška za integraciju kroz stjecanje potrebnih vještina i kompetencija koje će im omogućiti da postanu aktivni članovi i doprinose  svojim novim zajednicama – navodi se u saopćenju.

Tokom Globalnog izbjegličkog foruma (GRF) u decembru 2019. godine, Bosna i Hercegovina dala je nekoliko obećanja usmjerenih na poboljšanje učinkovitosti nacionalnog sustava azila, rješavanje nedostataka u zakonskom okviru i olakšavanje integracije izbjeglica.

UNHCR podupire provedbu ovih obećanja, pružajući savjete i pomoć vlastima.

UNHCR, također, surađuje s vlastima na dostizanju obaveza koje je zemlja  preuzela tokom UNHCR-ovog sastanka na visokoj razini o bezdržavljanstvu usmjerenog na poboljšanje registracije rođenih, razvijanje postupka utvrđivanja apatridije i ukidanje apatridije do 2024. godine, navodi se u saopćenju.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU