-2.1 C
Sarajevo
Utorak, 7 veljače, 2023

Turistički uposlenici u Kantonu Sarajevo traže oživljavanje turizma

Turistička zajednica Kantona Sarajevo i članovi turističke privrede uputili su incijativu nadležnima za pomoć u oporavku turizma, saopćila je ta turistička zajednica.

Inicijativa je upućena u vezi s aktuelnim epidemiološkim mjerama u Kantonu Sarajevo, a na adrese Vlada Federacije Bosne i Hercegovine te kantonalne vlade, ministarstava zdravstva FBiH i Kantona te federalnog i kantonalnog kriznog štaba.

– Smatramo da je epidemiološka situacija povoljna i da bi trebao biti dopušten ulazak turistima ne samo uz PCR test, nego također uz dokaz o vakcinaciji ili dokaz o preležanoj koroni ili negativnom antigenskom testu. Predlažemo da se posjetiocima omogući brzo testiranje prije početka održavanja događaja ili manifestacije. Imajući u vidu pozitivne svjetske prakse, smatramo da i situacija u BiH dozvoljava primjenu sličnih aktivnosti u oživljavanju kulturnog, zabavnog i sportskog života te turizma uopće – navedeno je.

Potpisnici inicijative, u cilju oporavka turizma i bh. privrede općenito, podržavaju i zahtijevaju ubrzano djelovanje u otklanjanju svih postojećih barijera kako bi makar djelimično vratili društveni život u normalne tokove i doprinijeli uspjehu predstojeće turističke sezone.

– Ovom inicijativom tražimo relaksaciju mjera koje podrazumijevaju podršku nadležnih, poput evropskih i svjetskih vlada, koje intenzivno rade na pronalasku adekvatnih i novih rješenja, budući da je očito da rješenja i različiti modaliteti realizacije kulturnih i zabavnih događaja već postoje – navedeno je također u inicijativi.

  Sanacija poplavama oštećenog stuba na mostu na Željeznici planirana za danas

Cilj je zajednički analizirati trenutno epidemiološko stanje te u koordinaciji sa nadležnim ministarstvima, vladama i kriznim štabovima, primjenjivati iste ili slične metodologije i primjere dobre prakse pri kreiranju novih mjera.

Generalno, cilj je realizacija kulturnih i zabavnih sadržaja u uslovima pandemije i novih epidemioloških mjera, uz primjenu primjera dobre prakse zemalja u regiji i svijetu, a s namjerom pokretanja kulturnog života te započinjanja oporavka turizma.

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

Supported by TNT Grupacija
MOŽDA VAS ZANIMA
Supported by TNT Grupacija spot_img
DRUGI UPRAVO ČITAJU