Tužiteljstvo BiH u akciji kodnog naziva ‘Wolf’, šteta budžetu BiH oko 400.000 KM

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine realizira akciju, u borbi protiv nedozvoljenog prometa akciznih proizvoda, kodnog naziva ‘Wolf’.

Meta akcije je 14 osumnjičenih osoba, uglavnom s područja Foče i okolice, koje su osumnjičene da su u drugoj polovini 2020. godine vršile krijumčarenje i prodaju velike količine cigareta bez akciznih markica BiH. Time su ostvarili veliku nezakonitu imovinsku korist i nanijeli štetu budžetu Bosne i Hercegovine.

Postupajući tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH nalazi se na terenu, gdje koordinira rad policijskih djelatnika koji sudjeluju u akciji.

U akciji sudjeluje više od 250 policijskih djelatnika Granične policije Bosne i Hercegovine i MUP-a Republike Srpske.

  • Pretresi se vrše na ukupno 20 lokacija, a meta operacije je 14 osumnjičenih osoba, uglavnom s područja Foče i okolice, koje su pod istragom i terete se da su djelujući kao organizirana skupina, vršile krijumčarenje, uglavnom s područja Crne Gore u BiH i dalju distribuciju na ilegalnom tržištu duhanskih prerađevina u BiH, velikih količina cigareta koje nisu bile obilježene akciznim markicama kako je propisano poreznim zakonodavstvom Bosne i Hercegovine – ističe se.

Izvršenje kaznenih djela, realizirano je za vrijeme pandemije Covid 19, u Bosni i Hercegovini.

Prema prikupljenim dokazima, šteta nanesena budžetu BiH je najmanje oko 400.000 KM.

  • Tokom istrage prikupljeni su dokazi da su osumnjičeni djelovali kao organizirana skupina s jasno podijeljenim ulogama i zadacima u izvršenjima kaznenih djela. Osumnjičeni će biti predati postupajućem tužitelju, koji će donijeti odluku o daljim aktivnostima u predmetu – saopćeno je iz Tužiteljstva Bosne i Hercegovine.
Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU