Tužiteljstvo BiH zatražilo od NSRS dostavljanje određenih informacija

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine uputilo je zahtjev Narodnoj skupštini RS-a (NSRS) za dostavljanje određenih informacija.

– U predmetu u kojem postupa, Tužiteljstvo BiH zatražilo je od Narodne skupštine RS-a dostavljanje određenih informacija – kazao je Feni glasnogovornik državnog Tužiteljstva Boris Grubešić, odgovarajući na upit u vezi s medijskim navodima o tome kako je ovo tužiteljstvo formiralo predmet “rušenje ustavnog poretka BiH”.

Dodao je kako Tužiteljstvo BiH u tom kontekstu više informacija ili detalja ne može dati.

Prema medijskim navodima, u spomenutom zahtjevu se “od rukovodstva NSRS traži da im dostave listing glasanja koje se odnosi na odluku o formiranju entitetske agencije za lijekove i medicinska sredstva”.

Naime, NSRS je nakon “afere kiseonik” u hitnoj proceduri donijela Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima u RS, kojim je predviđeno osnivanje agencije za lijekove tog entiteta, a što nije u skladu s Ustavom BiH.

Kako mediji navode, sporni zakon nije prošao u Vijeću naroda RS, a zahtjev Tužiteljstva BiH upućen je uoči posebne sjednice NSRS, zakazane za petak, na kojoj bi trebale biti razmatrane informacije o prenosu nadležnosti sa RS-a na nivo BiH i to u oblasti indirektnog oporezivanja, o pravosudnim institucijama BiH i u oblasti odbrane i bezbjednosti te “deklaracija o ustavnim principima”.

Planirano je, također, a kako je predsjednik SNSD-a Milorad Dodik ranije najavio, da se u skupštinskim zaključcima da rok od šest mjeseci da Vlada RS pripremi zakonska rješenja za vraćanje spomenutih nadležnosti s nivoa države BiH na nivo entiteta RS.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU