-7.3 C
Sarajevo
Subota, 22 siječnja, 2022
Još

  Tužiteljstvo BiH zatražilo od NSRS dostavljanje određenih informacija

  -

  Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine uputilo je zahtjev Narodnoj skupštini RS-a (NSRS) za dostavljanje određenih informacija.

  – U predmetu u kojem postupa, Tužiteljstvo BiH zatražilo je od Narodne skupštine RS-a dostavljanje određenih informacija – kazao je Feni glasnogovornik državnog Tužiteljstva Boris Grubešić, odgovarajući na upit u vezi s medijskim navodima o tome kako je ovo tužiteljstvo formiralo predmet “rušenje ustavnog poretka BiH”.

  Dodao je kako Tužiteljstvo BiH u tom kontekstu više informacija ili detalja ne može dati.

  Prema medijskim navodima, u spomenutom zahtjevu se “od rukovodstva NSRS traži da im dostave listing glasanja koje se odnosi na odluku o formiranju entitetske agencije za lijekove i medicinska sredstva”.

  Naime, NSRS je nakon “afere kiseonik” u hitnoj proceduri donijela Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima u RS, kojim je predviđeno osnivanje agencije za lijekove tog entiteta, a što nije u skladu s Ustavom BiH.

  Kako mediji navode, sporni zakon nije prošao u Vijeću naroda RS, a zahtjev Tužiteljstva BiH upućen je uoči posebne sjednice NSRS, zakazane za petak, na kojoj bi trebale biti razmatrane informacije o prenosu nadležnosti sa RS-a na nivo BiH i to u oblasti indirektnog oporezivanja, o pravosudnim institucijama BiH i u oblasti odbrane i bezbjednosti te “deklaracija o ustavnim principima”.

  Planirano je, također, a kako je predsjednik SNSD-a Milorad Dodik ranije najavio, da se u skupštinskim zaključcima da rok od šest mjeseci da Vlada RS pripremi zakonska rješenja za vraćanje spomenutih nadležnosti s nivoa države BiH na nivo entiteta RS.

  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  DRUGI UPRAVO ČITAJU
  spot_img
  NAJPOPULARNIJE danas