U 2020. godini ubijena su 42 novinara širom svijeta

u 2020. godini ubijena su 42 novinara širom svijeta
FOTO: N1 (Ilustracija)

Širom svijeta ubijena su 2020. godine 42 novinara i ostalih radnika u medijima, a više od 200 zatvoreno je zbog obavljanja svog posla, objavila je u četvrtak Međunarodna federacija novinara (IFJ).

Izvješće je obljevljeno uoči Međunarodnog dana ljudskih prava.

Prema IFJ-u, najviše je novinara je ubijeno u Meksiku, njih 13 i ta se zemlja po četvrti put u pet godina našla na čelu neslavne ljestvice.

Pet novinara je ubijeno u Pakistanu, a u Afganistanu, Indiji i Iraku i Nigeriji po troje.

Federacija novinara, koja okuplja 600.000 članova u 150 zemalja, također upozorava na veliki broj zatvorenih novinara, često bez ikakve optužnice.

“Ovi podaci bacaju svijetlo na teške zloupotrebe vlada koje nastoje izbjeći svako pozivanje na podnošenje računa javnosti te zatvaraju novinare i uskraćuju im zakonske postupke”, rekao je predsjednik IFJ-a Younes Mjahed.

Zapanjujući broj naših kolega u zatvorima “otriježnjujući je podsjetnik na cijenu koju novinari diljem svijeta plaćaju za otkrivanje instine u javnom interesu”, dodao je.

Iako je broj poginulih i zatočenih novinara u silaznoj putanji, aktivisti za ljudska prava upozoravaju na nezainteresiranost za probleme s kojima se suočavaju novinari, uključujući smrtne opasnosti i stalne prijetnje.

U Den Haagu je jutros počela video konferencija u organizaciji nizozemske vlade i UNESCO-a o slobodi medija.

 

N1Izvorni članak

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU