U 32 kontrole na području SBK izrečene kazne u iznosu 93 700 KM

Porezna uprava Federacije BiH – Kantonalni porezni ured Novi Travnik je 03.11.2021. godine u poslijepodnevnim satima izvršio 32 djelimične inspekcijske kontrole tzv. akcije na području Srednjobosanskog kantona, kojim su bili obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju djelatnost ugostiteljstva, trgovine i priređivanja igara na sreću.

Kontrole su izvršene na području općina: Travnik, Novi Travnik, Vitez, Bugojno, Gornji Vakuf i Donji Vakuf, a cilj kontrola bila je provjera poštivanja Zakona o fiskalnim sistemima i zapošljavanje radnika na crno.

U ovim kontrolama inspektori Porezne uprave otkrili su 6 neprijavljenih radnika, 24 obveznika koji nisu evidentirali promet putem fiskalnih uređaja i 7 obveznika koji nisu plaćali doprinose. Od ukupno kontrolisanih 16 poreznih obveznika priređivača igara na sreću u 14 slučajeva utvrđeno je neevidentiranje prometa putem fiskalnih uređaja. 

Zbog utvrđenih nepravilnosti: zapošljavanje neprijavljenih radnika, neplaćanje doprinosa i neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja izdato je 45 prekršajnih naloga s ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu  93.700,00 KM.

Porezna uprava će nastaviti aktivnosti inspekcijskog nadzora na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprečavanju sive ekonomije i u narednom periodu i poziva porezne obveznike kod kojih su utvrđene nepravilnosti da usklade svoje poslovanje i da poštuju zakone kako se ne bi izlagali sankcijama i nepotrebnim troškovima.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU