1.6 C
Sarajevo
Utorak, 28 ožujka, 2023

U akciji Wolf uhapšeno 14 osoba, bit će procesuiran i granični policajac (VIDEO)

Po nalogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine, provodi se akcija kodnog naziva “Wolf”, usmjerena na otkrivanje i procesuiranje osoba osumnjičenih za nezakonit promet velike količine akciznih proizvoda, a izvršen je pretres na 17 lokacija i uhapšeno 14 osoba.

U akciji koju koordinira tužioc Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju, na terenu je učestvovalo više od 250 policijskih djelatnika Granične policije Bosne i Hercegovine i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Direktor Granične policije Bosne i Hercegovine Zoran Galić kazao je na današnjoj pres-konferenciji u Sarajevu da je prvi put na takav način ostvarena saradnja između policijskih agencija pod nadzorom Tužilaštva BiH i naredbama Suda BiH.

U akcije je, dodaje, zadokumentirano izvršenje više krivičnih djela organiziranog krijumčarenja i ‘rasturanja’ cigareta stranog porijekla bez akciznih markica uz učestvovanje većeg broja osoba organiziranih u međusobno povezivanje kriminalne grupe radi ostvarenja tog krivičnog djela.

Galić je dodao da u toj grupi svi imaju jasne uloge koje su podijeljene na organizatore, dobavljače, vozače, čistače, kupce i saučesnike u krijumčarenju i rasturanju te akcizne robe.

  • Ovako organizirane kriminalne grupe su se međusobno povezivale u kriminalnu mrežu koja se protezala od Crne Gore do Bosne i Hercegovine, a sve u cilju izvršenja istovrsnih krivičnih dijela krijumčarenja i rasturanja akcizne robe – pojasnio je.

Tokom provođenja te operativne akcije izvršen je pretres na 17 lokacija na području Foče i Banje Luke te uhapšeno 14 osoba, izuzete su veće količine mobilnih telefona, SIM kartica, motorola, oružja, cigareta i vozila.

  • Poseban značaj za ovu saradnju ima i sama konfiguracija terena na području Foče na putevima koji vode na granične prijelaze s Crnom Gorom zbog čega u proteklom periodu ni jedna od ove dvije agencije nije imala zapažene rezultate u sprečavanju kriminaliteta, a posebno u krijumčarenju akciznih roba – dodao je Galić.

Također, podvukao je da je saradnja razvijana od centralnog do najnižeg lokalnog nivoa, što znači da su sve aktivnosti rađene pod nadzorom Tužilaštva BiH i razvijena je saradnju između uprava kriminalističke policije.

  • Bit će procesuiran i jedan službenik Granične policije i jedna osoba koja više nije uposlenik MUP-a RS-a, ali dok smo radili ovu akciju bio je aktivni pripadnik MUP-a Republike Srpske – naglasio je Galić.

Direktor policije Republike Srpske Siniša Kostrešević nazvao je ovu akciju vrlo dobro organiziranom te je ocijenio da je ona dobro urađena i u operativnoj obradi s cilju sprečavanja organiziranog kriminala.

U pitanju je jedna od najopsežnijih akcija u borbi protiv nedozvoljenog prometa akciznih proizvoda, kojima počinitelji ostvaruju veliku nezakonitu imovinsku korist.

(Fena)

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU