U Bosanskom Petrovcu izvedena pozorišna predstava povodom Mjeseca mira

U Bosanskom Petrovcu je nakon dužeg vremena izvedena pozorišna predstava, a organizirana je tokom obilježavanja Mjeseca mira.

Kako je saopćeno iz Međunarodne organizacija za migracije (IOM), koja je organizator događaja, izvođenje predstave “Međuprostor” upriličeno je u suradnji s Vijećem mladih Bosanskog Petrovca i Studio Teatrom iz Zenice.

Nakon predstave, mladi su imali priliku da razgovaraju s glumcima i glumicama iz Travnika, kao i s mladima iz Gornjeg Vakufa/Uskoplja koji su uspješno pokrenuli omladinski teatar u njihovoj zajednici.

Potrebu za više kulturnih sadržaja mladi su izrazili tokom obilježavanja Međunarodnog dana demoktratije 15. septembra kada su potrebe predstavili lokalnim institucijama vlasti. 

“Međuprostor“ je koprodukcija Studio Teatra, Centra za kulturu Travnik i Teatra mladih Travnik. Autorica je dramaturginja Emina Omerović. Ona je zajedno s učesnicima projekta Osjeti Teatar iz Travnika osmislila i postavila predstavu.

Likovi u predstavi govore lične priče prožete različitim temama, s posebnim fokusom na odrastanje u maloj sredini, stigmama, prevladavanju podjela i diskriminacije te problemu iseljavanja mladih kao fenomenu koji pogađa cijelu državu.

U predstavi igra šest mladih glumica i glumaca.

– Ovakvi susreti su iznimno značajni za mlade u Bosni i Hercegovini, važno je da se povezuju, da zajedno progovaraju o njima važnim temama. Samo tako mogu zajedno kreirati budućnost u kojoj neće odlaziti iz svojih zajednica – kazala je Omerović.

Mlada glumica iz Travnika kaže da predstava govori o odrastanju u maloj sredini i izazovima koje to nosi.

– Mislimo da se mladi iz Bosanskog Petrovca i ostalih malih sredina mogu pronaći u toj priči. Uzbuđeni smo što smo razmijenili iskustava – navela je.

Mladi iz Bosanskog Petrovca nadaju se da će i oni pokrenuti omladinski teatar u njihovoj zajednici.

– Drago mi je da smo uspjeli zajedno s Međunarodnom organizacijom za migracije i Studio teatarom organizirati prikazivanje pozorišne predstave u našoj zajednici. Veliki broj mladih na predstavi dovoljno govori koliko je mladima u našoj zajednici potrebno više kulturnih dešavanja. Truditi ćemo se i u budućnosti, kroz rad Vijeća mladih da organiziramo predstave i kino-projekcije. Također, želja nam je osnivanje i omladinskog teatra u Bosanskom Petrovcu, što se nadam da ćemo u budućnosti i uspjeti – izjavio je Adnan Družić, službenik za mlade i rad s nevladinim sektorom u Bosanskom Petrovcu.

Međunarodna organizacija za migracije nastojat će da u budućnosti bude podrška mladima u Bosanskom Petrovcu s ciljem unapređenja kvalitete sadržaja za mlade u ovoj zajednici.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU