U BPK-u nastavlja se vakcinacija u porodičnim ambulantama

Epidemiološka situacija na području Bosanskopodrinjskog kantona (BPKJ) Goražde se popravlja, ali još nije vrijeme za opuštanje – poručuju iz kantonalnog Zavoda za javno zdravstvo.

Direktorica Zavoda Medina Bičo napominje da se u protekle dvije sedmice na području tog kantona bilježi veći broj oporavljenih od broja novozaraženih osoba.

– U protekloj sedmici imali smo 90 novozaraženih, a sedmicu ranije 108, tako da sedmična incidenca iznosi 390. Nažalost, u protekloj sedmici registrovano je šest smrtnih slučajeva, što je veliki broj. Trenutno su u BPK aktivna 233 slučaja koronavirusa, hospitalizirana su ukupno 42 pacijenta, dok se u izolaciji nalazi 668 osoba – precizirala je Bičo.

Dodala je da je 14 pacijenata hospitalizirano u Kliničkm centru Univerziteta u Sarajevu, 16 u Covid odjelu Kantonalne bolnice Goražde, dok je 12 osoba na liječenju u vanbolničkom izolatoriju Đački dom.

Bičo je napomenula da se očekuju nove doze vakcina kako bi bila nastavljena vakcinacija osoba starijih od 65 godina i hroničnih bolesnika u porodičnim ambulantama.

– Sutra očekujemo isporuku 100 doza Sinovac vakcine kako bi se nastavila vakcinacija stanovništva. Dosad isporučene 434 doze smo u potpunosti utrošili i vakcinisano je 206 zdravstvenih radnika, 46 doza utrošeno je za štićenike i uposlenike Doma za stara i iznemogla lica Goražde, dok je sa 178 doza izvršena vakcinacija prioritetnih grupa u porodičnim ambulantama, odnosno hroničara i osoba starijih od 65 godina, s čijom vakcinacijom nastavljamo sa novim dozama – pojasnila je Bičo.

Naglasila je da se usljed povećanja broja oboljelih na području BPK Goražde bilježi i povećan interes za vakcinacijom.

– Svi zainteresovani se i dalje mogu prijaviti u svoje matične porodične ambulante, a pored hroničara i starijih od 65 godina, mogu se prijaviti i osobe koje imaju neka oboljenja a koje rade u javnim službama, kao što su medijski radnici, policija, obrazovanje jer svakako su oni naredni prioritet za vakcinaciju – naglasila je direktorica Zavoda za javno zdravstvo BPK Goražde.

Napomenula je da je i dalje nužno poštivanje epidemioloških mjera koje su na snazi čime će se doprinijeti daljnjem poboljšanju epidemiološke situacije.     

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU