U Brčkom pooštrene epidemiološke mjere

Štab za zaštitu i spasavanje Brčko distrikta BiH donio je naredbu po kojoj se od 12. do 16. aprila obustavlja odvijanje vaspitno-obrazovnog rada u prostorijama osnovnih i srednjih škola na teritoriji Distrikta za učenike od 6. do 8. razreda osnovnih škola te za učenike 1. do 3. razreda srednjih škola.

Za ostale učenike osnovnih i srednjih škola na teritoriji Distrikta nastavlja se odvijanje vaspitno-obrazovnog rada.

Na današnjoj sjednici Štab je donio i naredbu po kojoj se zabranjuje kretanje osobama na području Brčko distrikta Bosne i Hercegovine u narednih 15 dana u vremenskom periodu od 22 do 5 sati ujutro.

Tokom trajanja zabrane kretanja dozvoljen je rad dežurnih apoteka i benzinskih stanica samo u dijelu koji se bavi točenjem goriva, te rad privrednih subjekata koji se bave proizvodnjom, naveli su iz Štaba.

Kako su istakli, navedene odredbe tog člana ne primjenjuju se na zaposlene koji vrše službene dužnosti ili su uključeni u provođenje mjera i aktivnosti u vezi s proglašenjem stanja prirodne nesreće zbog koronavirusa, kao i zaposlene u pravnim licima u kojima se radi kontinuiteta proizvodnje rad odvija u smjenama.

Za provođenje ove naredbe, kako je navedeno, zadužuje se Policija Brčkog koja će postupati u skladu sa Zakonom o javnom redu i miru Brčko distrikta BiH.

Osim toga, naloženo je i obavezno nošenje zaštitne maske (prekrivena usta, nos i brada) u zatvorenim prostorima a na otvorenom prostoru u grupi od dva ili više lica i da održavaju fizičku distancu od 2 metra, osim članova užeg domaćinstva.

Također, privrednim subjektima na području Brčko distrikta Bosne i Hercegovine ograničava se rad do 19 sati.

Kako navode iz Štaba, radno vrijeme privrednih subjekata koji se bave proizvodnjom, u dijelu prometa krajnjim kupcima ograničava se do 19 sati.

Rekreativne aktivnosti koje se obavljaju u zatvorenom prostoru dozvoljavaju se, također, do 19  sati.

U ugostiteljskim objektima na području Brčko distrikta dozvoljeno je da mogu biti maksimalno dvije osobe za jednim stolom, a ukoliko su iz istog domaćinstva maksimalno do četiri osobe.

Pored navedenog, zabranjeno je i svako organizovano okupljanje s muzikom uživo, di-džejevima i slično.

“Zadužuje se Ured gradonačelnika Brčko distrikta Bosne i Hercegovine – Inspektorat i Policija Brčko distrikta BiH da u skladu u svojim nadležnostima vrše pojačanu kontrolu poštovanja mjera i naredbi Štaba za zaštitu i spašavanje Brčko distrikta Bosne i Hercegovine u ugostiteljskim objektima, kao i kontrolu poštovanja svih preporuka u skladu s vrstom djelatnosti, koje nisu u suprotnosti s ovom naredbom, a sve s ciljem sprečavanja širenja zaraze koronavirusa, te ukoliko se utvrdi nepoštovanje epidemioloških mjera u ugostiteljskom objektu da mu se onemogući daljnji rad do kraja radnog vremena tog radnog dana”, navode iz Štaba.

 Ova naredba, kako ističu, stupa na snagu danom donošenja i objavit će se u “Službenom glasniku Brčko distrikta Bosne i Hercegovine”.

 Štab za zaštitu i spasavanje Brčko distrikta BiH donio je i naredbu gdje se zadužuju rukovodioci svih organa javne uprave da sva putnička vozila koja se vode u njihovim evidencijama stave na raspolaganje JZU “Zdravstveni centar Brčko” kako bi se ona koristila za prevoz pacijenata pozitivnih na covid -19, saopćeno je iz Vlade Brčkog.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU