U Bugojnu predstavljena zbirka priča sa regionalnog konkursa Biber

Zbirka kratkih antiratnih priča i priča o pomirenju “Biber 04”, predstavljena je sinoć u na maloj sceni Kulturno-sportskog centra u Bugojnu.

U predstavljanju knjige učestvovali su autori priča koje su uvrštene u zbirku, a to su: Marijana Čanak iz Novog Žednika (priča „Razmjena”), Senad Jusić iz Bugojna (priča “Kako je Dado postao drvo”), Aleksandra Jovanović iz Vranja (priča „Bitka izjutra“) te Irena Skopljak Barić iz Vrbovca (priča “Igra: Kraj”).

U kratkom predstavljanju šta konkurs Biber znači i zašto je pokrenut članica tima Biber Davorka Turk kazala je da je jedna od osnovnih želja bila da približe drugima priče komšija o kojima ne znamo mnogo.

Biber je konkurs za kratku, angažovanu priču na albanskom, makedonskom, bosanskom, hrvatskom, srpskom i crnogorskom jeziku.

Tema konkursa je pomirenje u kontekstu zaostavštine ratova i nasilja u zemljama bivše Jugoslavije, a dolaze u obzir i priče koje mogu da doprinesu boljem razumijevanju među ljudima, smanjenju mržnje i razgradnji predrasuda, antiratne priče, priče koje se bave suočavanjem s prošlošću, razgradnjom slika o neprijateljima, saosjećanjem s drugima, hrabre priče koje se usuđuju da hodaju u „neprijateljskim“ cipelama, priče koje pomjeraju granice i otvaraju nam puteve da gradimo izvjesniju, sigurniju i slobodniju budućnost za sve.

Konkurs organizuje Biber tim Centra za nenasilnu akciju Sarajevo-Beograd, a otvorenje petog Biber konkursa za kratku priču najavljeno je za Dan ljudskih prava 10. decembra, saopćili su organizatori.

(FENA) M.L.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU