U Danskoj ukinute sve mjere restrikcije

 Danci su od danas odbacili sve mjere restrikcije uvedene zbog virusa korona, uključujući posebne COVID pasoše koji su bili obavezni za ulaz u noćne klubove, javlja Slobodna Evropa.

COVID pasoši uvedeni su u martu 2021. godine kada je Kopenhagen polako počeo da ublažava ograničenja.

Ove propusnice ukinute su na svim mjestima 1. septembra, osim u noćnim klubovima, gdje od danas više neće biti potrebni.

U subotu, 11. septembra, će biti održan koncert u Kopenhagenu uz prisustvo oko 50.000 ljudi, i sve karte su prodate. Ovo će biti prvi ovakav događaj u Evropi.

– Naš cilj je slobodno kretanje. Ono što će se sada dogoditi je da će virus cirkulisati i da će pronaći one koji nisu vakcinisani – rekla je epidemiolog Lone Simonsen za AFP.

Ona je dodala da virus sada više nije društvena prijetnja, zahvaljujući vakcini.

– Vakcine su do sada pružale imunitet od novih sojeva, ali ako se pojave sojevi otporni na vakcinu, moraćemo da preispitamo svoju strategiju – rekla je Simonsen.

Sa oko 500 dnevnih slučajeva zaraze virusom korona i stopom reprodukcije od 0,7, danske vlasti kažu da drže virus pod kontrolom.

Međutim, ministar zdravlja Magnus Hojnike obećao je da Vlada Danske neće oklijevati u brzom ponovnom uvođenju ograničenja ako bude potrebno.

Vlasti insistiraju na tome da povratak normalnom životu mora biti praćen strogim higijenskim mjerama i izolacijom oboljelih.

Danska je saopćila da će pomno pratiti broj hospitalizacija – trenutno nešto manje od 130 – i provesti pedantno sekvenciranje kako bi pratila virus.

Osim toga, treća doza vakcine je od 9. septembra na raspolaganju rizičnim grupama.

Putnici koji ulaze u Dansku moraju i dalje predočiti ili COVID pasoš ili negativan PCR test, a maske su obavezne na aerodromima.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU