U Jajcu otvoren Pčelarski centar

Udruženjima pčelara ‘Roj’ i ‘Propolis’ koja djeluju na području općine Jajce uručena je oprema za proizvodnju satnih osnova i punilica meda, time je i zvanično otvoren Pčelarski centar Jajce.

Radi se o projektu ‘Održivo pčelarstvo za marginalizirane obitelji i ruralno stanovništvo’, koji implementiraju Općina Jajce i Muslim Aid Association Sarajevo.

Vrijednost projekta je 130.000 KM, obuhvaćeno je 11 pčelara i dva udruženja, a implementira se kroz dvije godine s naglaskom na pčelare početnike i pčelare u razvoju (po korisniku 10 pčelinjih društava sa cjelokupnom opremom za bavljenje pčelarstvom).

U prvoj godini, uručeni su prvi paketi opreme i pčelinja društva te upriličene edukacije iz oblasti pčelarstva. Predaja mašina za preradu voska i punjenje i pakovanje meda udruženjima pčelara ‘Roj’ i ‘Propolis’, koji djeluju na području općine Jajce, ima za cilj tehničko-tehnološki osnažiti ta udruženja.

Općini Jajce, pčelarima korisnicima projekta i udruženjima pčelara s područja Jajca zahvalila je za saradnju direktorica Muslim Aid Association Edina Šehić-Salija, uz želju da saradnja bude nastavljena.

– U nastavku tog projekta, u sljedećoj godini, uz dodjelu preostalih paketa opreme i pčelinjih društava, planirano je i kreiranje prepoznatljive ambalaže u procesu brendiranja meda s područja općine Jajce te organizovanje i učešće na  sajmovima gdje će biti predstavljeni korisnici i prezentiran rad udruženja pčelara – saopćeno je iz Općine Jajce.

Na području Jajca registrovano je više od 100 pčelara sa više od 4.000 košnica koji ostvaruju pravo na općinske poticaje za razvoj pčelarstva.

U ovoj godini, zbog izuzetno teškog perioda za pčelarstvo i stradanja velikog broja društava, Općina Jajce dodatno je pružila finansijsku podršku pčelarima koji su prijavili štete na pčelinjacima.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU