U Kantonu Sarajevo 165 novozaraženih, četiri osobe preminule

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, proteklog dana u KS je potvrđeno 165 novih slučajeva zaraze koronavirusom, nakon laboratorijskog testiranja 945 uzoraka. U istom periodu, od Covid-19 infekcije oporavilo se 160 osoba.Četiri osobe su preminule od posljedica ove bolesti.

Trenutno je na bolničkom liječenju 148 pacijenata, od kojih su 134 s akutnom infekcijom, dok su ostali post covid ili se nalaze na opservaciji/trijaži.

Udio vakcinisanih osoba u broju hospitaliziranih je 16,89 posto.

Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu liječi se 87 pacijenata, a u Općoj bolnici “Prim.dr. Abdulah Nakaš” 61.

Na respiratoru je devet osoba, 10 pacijenata koristi neinvazivnu ventilaciju, dok ih je 18 na kiseoničkoj potpori disanju iznad 15 litara u minuti.

Kanton Sarajevo danas bilježi 1.458 aktivnih slučajeva Covid-19 infekcije. U samoizolaciji su trenutno 2.594 osobe. Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirana je ukupno 62.851 osoba zaražena koronavirusom, te 59.932 izliječene.

– U proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih je 162, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 269 – podaci su Zavoda za javno zdravstvo KS.

U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledano je 188 pacijenata, od kojih je osam transportovano na bolničko liječenje. Na drive-in punktovima i u Covid-ambulantama uzeto je 877 PCR briseva. Drive-in punktovi na Vrbanji, Ilidži i Semizovcu rade svaki dan u terminima od 07.30 do 20.00 sati.

Covid-pozivni centar zabilježio je 494 poziva, a obavljen je i 241 razgovor s pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama.

U toku proteklog dana, aplicirano je 965 doza vakcina, i to: 654 na Zetri i 311 na vakcinalnim punktovima u domovima zdravlja.

Na Zetri i dalje traju „Dani otvorenih vrata“, gdje je omogućen pristup vakcinaciji svim građanima Kantona Sarajevo iznad 18 godina, bez prethodnih najava. Također je i na vakcinalnim punktovima u domovima zdravlja Vogošća, Ilijaš, Hadžići, Trnovo, Ilidža, Stari Grad, Novi Grad i Novo Sarajevo omogućeno vakcinisanje stanovnicima ovih lokalnih zajednica, koji imaju više od 18 godina, bez prethodne najave.

Revakcinacija se vrši na punktovima na kojima su primljene prve doze vakcina.

Ministarstvo zdravstva KS još jednom poziva građane da se vakcinišu kako bi sačuvali svoje i zdravlje osoba u svojoj okolini. Iz ovog ministarstva i zdravstvenih ustanova zahvaljuju građanima na saradnji, te ih pozivaju da i dalje poštuju sve propisane higijensko-epidemiološke mjere – saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

(FENA) D.V.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU