U Kantonu Sarajevo 166 novozarazenih koronavirusom, preminule dvije osobe

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, proteklog dana u Kantonu Sarajevo potvrđeno je 166 novih slučajeva zaraze koronavirusom, nakon što je laboratorijski testirano 987 uzoraka.

U istom periodu, od Covid-19 infekcije oporavilo se 111 osoba. Dva pacijenta su, nažalost, preminula od posljedica ove bolesti.

Trenutno je na bolničkom liječenju 130 pacijenata, od kojih je 120 sa akutnom infekcijom, dok su ostali post covid ili se nalaze na opservaciji/trijaži. Udio vakcinisanih osoba u broju hospitaliziranih je 17,69 posto.

Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu liječi se 69 pacijenata, a u Općoj bolnici “Prim.dr. Abdulah Nakaš” 61. Na respiratoru je pet osoba, a 15 pacijenata koristi neinvazivnu ventilaciju. Na kiseoničkoj potpori disanju je 12 pacijenata.

Kanton Sarajevo danas bilježi 1.632 aktivna slučaja Covid-19 infekcije. U samoizolaciji je trenutno 2.513 osoba. Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirane su ukupno 66.292 osobe zaražene koronavirusom, dok je 63.113 izliječenih.

U proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih je 137, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 227, podaci su Zavoda za javno zdravstvo KS.

U toku proteklog dana, u domovima zdravlja u KS aplicirano je ukupno 1.070 doza vakcina.

Ministarstvo zdravstva KS još jednom poziva građane da se vakcinišu, kako bi sačuvali svoje i zdravlje osoba u svojoj okolini. Iz ovog ministarstva i zdravstvenih ustanova zahvaljuju građanima na saradnji, te ih pozivaju da i dalje poštuju sve propisane higijensko-epidemiološke mjere, saopćeno je iz Press službe Kantona Sarajevo.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU