U Kantonu Sarajevo 173 novozaraženih virusom korona, dvije osobe preminule

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, proteklog dana u Kantonu Sarajevo potvrđena su 173 nova slučaja zaraze virusom korona, nakon laboratorijskog testiranja 1.248 uzoraka. U istom periodu oporavile su se 163 osobe. Dvije osobe su preminule od posljedica te infekcije.

Trenutno je na bolničkom liječenju 148 pacijenata, od kojih 139 sa akutnom infekcijom, dok su ostali post covid ili se nalaze na opservaciji/trijaži. Udio vakcinisanih osoba u broju hospitaliziranih je 18,92 posto.

Na Kliničkom centru Univerziteta Sarajevo liječi se 75 pacijenata, a u Općoj bolnici “Prim.dr. Abdulah Nakaš” 73. Na respiratoru je pet osoba, dok ih je deset na neinvazivnoj ventilaciji. Kiseoničku potporu disanju koristi 12 pacijenata.

Kanton Sarajevo danas bilježi 1.538 aktivnih slučajeva Covid-19 infekcije. U samoizolaciji je trenutno 2.569 osoba. Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirano je ukupno 64.906 osoba zaraženih virusom korona, te 61.857 izliječenih.

– U posljednjih sedam dana prosječan broj zaraženih je 173, dok sedmična incidenca odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika iznosi 254 – podaci su Zavoda za javno zdravstvo KS.

U covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledana su 204 pacijenta, od kojih je pet transportovano na bolničko liječenje. Na drive-in punktovima i u covid-ambulantama uzeto je 975 PCR briseva. Drive-in punktovi na Vrbanji, Ilidži i Semizovcu rade svaki dan od 07.30 do 20.00 sati.

Covid-pozivni centar zabilježio je 498 poziva, obavljeno je i 206 razgovora s pacijentima putem telefonskih brojeva u covid-ambulantama.

Proteklog dana, u domovima zdravlja u KS, aplicirano je ukupno 528 doza vakcina.

– Ministarstvo zdravstva KS još jednom poziva građane da se vakcinišu da bi sačuvali svoje i zdravlje osoba u svojoj okolini. Iz tog ministarstva i zdravstvenih ustanova zahvaljuju građanima za saradnju i pozivaju ih da i dalje poštuju sve propisane higijensko-epidemiološke mjere – saopoćila je Služba za protokol i press KS. 

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU