U KS novozaražene 23 osobe koronavirusom, 20 oporavljenih i jedan smrtni slučaj

Prema biltenu Zavoda za javno zdravstvo KS u protekla 24 sata u Kantonu Sarajevo potvrđena su 23 slučaja zaraze koronavirusom, nakon laboratorijskog testiranja 528 uzoraka

U istom periodu, od COVID-19 infekcije oporavilo se 20 osoba, a jedna je preminula. 

Trenutno su na bolničkom liječenju 44 pacijenta, od kojih njih 24 ima akutnu infekciju, dok su ostali post covid ili se nalaze na opservaciji/trijaži.

Kanton Sarajevo danas bilježi 167 aktivnih slučajeva COVID-19 infekcije. U samoizolaciji se trenutno nalazi 926 osoba.

Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirano je ukupno 53.312 osoba zaraženih koronavirusom i 51.852 izliječenih.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih je 25, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 42.

U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledano je 119 pacijenata, od kojih nijedan nije transportovan na bolničko liječenje.

Na drive-in punktu na Vrbanji i u Covid-ambulantama uzeto je ukupno 357 PCR briseva.

Covid-pozivni centar zabilježio je 115 poziva, a obavljeno je i 35 razgovora sa pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama.

U toku proteklog dana, na Zetri je aplicirano 1.220 doza vakcina.

I danas se u tom vakcinalnom centru nastavljaju “Dani otvorenih vrata”, u okviru kojih je omogućen pristup vakcinaciji svim građanima Kantona Sarajevo iznad 18 godina, bez prethodnih najava.

Iz Ministarstva zdravstva KS upućuju poziv i apeluju na građane da se vakcinišu, jer samo tako čuvaju sebe, ali i sve druge oko sebe, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU