U ponedjeljak se obilježava Svjetski dan sjećanja na žrtve cestovnog saobraćaja

Svjetski dan sjećanja na žrtve u cestovnom saobraćaju obilježava se svake treće sedmice u novembru. To je globalni događaj kojim se prisjećamo mnogih koji su ubijeni i teško ozlijeđeni na cestama, te priznajemo patnju svih pogođenih žrtava, obitelji i zajednica – milioni koji se dodaju svake godine nebrojenim milionima koji već pate.

Ova godina označava početak nove Decenije akcije za bezbjednost saobraćaja 2021.-2030., tokom koje će ovaj Svjetski dan imati veoma važnju ulogu – kroz isticanje samih razloga za sve potrebne radnje tokom ove nadolazeće decenije.

Studenti Fakulteta za saobraćaj i komunikacije Univerziteta u Sarajevu, kao i Udruženje inžinjera saobraćaja i komunikacija u Bosni i Hercegovini će obilježiti Dan sjećanja na žrtve cestovnog saobraćaja 2021. (WDR – World Day of Remembrance) koristeći slogan: ZAPAMTITI. PODRŽATI. DJELOVATI. Tema ovogodišnjeg Dana sjećanja na žrtve cestovnog saobraćaja jeste „Djelovati za male brzine“.

Svjetski dan sjećanja na žrtve cestovnog saobraćaja bit će obilježen u ponedjeljak 22. novembra 2021. godine, na platou ispred BBI Centra u Sarajevu, u periodu od 11:00 do 12:00 sati.

Cilj obilježavanja Dana sjećanja jeste pružanje podrške žrtvama u saobraćaju i njihovim porodicama za sjećanje na sve poginule i teško ozlijeđene na cestama, zagovaranje bolje podrške žrtvama u saobraćaju i porodicama žrtava, promicanje radnji utemeljnih na dokazima kako bi se spriječili i na kraju zaustavili daljnji smrtni slučajevi i ozlijede u saobraćaju.

U središte pozornosti se stavlja smanjenje saobraćajnih brzina koje predstavljaju najčešći uzrok saobraćajnih nezgoda i samim time se želi skrenuti pozornost na niske brzine koje, zapravo, život znače.

Prema statističkim podacima na našim putevima u protekloj 2020. godini, dogodilo se ukupno 29.703 saobraćajnih  nezgoda od kojih je 6.260 saobraćajnih nezgoda sa poginulim i ozlijeđenim osobama. Život su izgubile 244 osobe, dok je 1.268 osoba zadobilo teže tjelesne ozljede.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU