U Sarajevu preminuo profesor Muzičke akademije Nihad Krečo

U Sarajevu je danas preminuo pijanista i profesor Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu Nihad Krečo.

Studij klavira na Muzičkoj akademiji u Sarajevu u klasi prof. Nede Stanković upisao je 1995. Postdiplomski studij završava 2006. godine u klasama prof. Nede Stanković i prof. Borisa Kraljevića.

Specijalizirao je 2000./2001. godine na Kraljevskoj akademiji u Stockholmu u klasi prof. Stefana Lindgrena. Tokom 2002. godine pohađao je ljetnu školu na Američkom konzervatoriju u Fontainebleauu (Francuska), u klasama Frederica Agassija, Philipa Bianconia i Xu Zhanga, saopćeno je.

Pohađao je majstorske kurseve u Grčkoj, Švicarskoj, Izraelu, Kanadi i Švedskoj, u klasama Alaina Lefevrea, Victora Rosenbauma, Jean-Paula Sevillae i Augusta Hautboa.

Godine 2002. izabran je za asistenta, 2005. za višeg asistenta, 2008. u docenta, 2013. za vanrednog profesora na Muzičkoj akademiji u Sarajevu.

Pored karijere koncertnog pijaniste i profesora Muzičke akademije, Nihad Krečo je ostvario i značajne uspjehe u domenu pop muzike kao izvođač i producent, nastupajući s mnogim eminentnim stvaraocima bosanskohercegovačke scene popularne muzike.

Visokonagrađivan na pijanističkim takmičenjma, još je u toku studija započeo intenzivnu koncertnu aktivnost. Desetinama njegovih održanih recitala i koncerata svjedočila je publika u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Švedskoj, Češkoj, Izraelu, Kanadi, SAD-u, Francuskoj, Grčkoj, Turskoj, Srbiji…

– O njegovom pijanističkom radu svjedoče generacije njegovih studenata, danas aktivnih pijanista i pedagoga, ali i brojni video i audiozapisi njegovih interpretacija objavljeni na kompakt diskovima, te emitirani u programima Radija BiH, TVSA i Federalne televizije – saopćeno je.

Termin ispraćaja prof. Nihada Kreče i komemorativnog skupa bit će naknadno objavljen.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU