U Sarajevu sutra štrajk upozorenja javnih vrtića: Roditelji se mole za solidarnost

Štrajk upozorenja uposlenika u Javnoj ustanovi ”Djeca Sarajeva“ bit će održan u četvrtak od 7 do 7.30 sati.

Organizator konferencije za medije održane u srijedu u Sarajevu, na kojoj je najavljen štrajk, je Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja Federacije Bosne i Hercegovine Kantonalni odbor Kantona Sarajevo i Sindikalna podružnica JU ˝Djeca Sarajeva˝.

Javnosti su se obratili Saudin Sivro, predsjednik Kantonalnog odbora SSOOiO FBiH Kantonalni odbor Kantona Sarajevo, zatim dopredsjednica i odgovorna odgajateljica u vrtiću “Košuta” Envera Šukman te članica Sindikalnog odbora SP JU “Djeca Sarajeva” Nermina Fočak.

“Sindikalni odbor je donio odluku o organizaciji štrajka. To je tema današnje konferencije, štrajk upozorenja u JU ‘Djeca Sarajeva’ će započeti sutra, u četvrtak 14. oktobra. Trajat će pola sata, i odvijat će se od 7 do 7.30”, rekao je Sivro.

Sindikat od Vlade KS zatražio da donese tri odluke

Sivro je kazao kako je sindikat ranije od Vlade KS zatražio da se donesu tri odluke. Prva je ona kojom se ustanovi daje saglasnost za raspisivanje javnog konkursa za 140 radnih mjesta (100 na neodređeno, a 40 na određeno vrijeme u trajanju 12 mjeseci od okončanja konkursne procedure).

Druga je ona kojom se u skladu s kolektivnim ugovorom ustanovi daje saglasnost angažmana 140 radnika na određeno do okončanja konkursne procedure, a najduže 90 dana.

Treća odluka je ona kojom se ustanovi, u skladu s kolektivnim ugovorom i zakonom daje saglasnost za angažman radnika do povratka radnika s bolovanja i porodiljskog odsustva.

Kazao je kako sindikat nije dobio odgovor na zahtjev, jer Vlada se nije oglasila te da sastanak nije održan niti je Vlada donijela tražene odluke.

“Mi smatramo da je situacija izuzetno loša i da bi mogla eskalirati. Zato je sindikalni odbor podružnice JU ‘Djeca Sarajeva’ donio odluku o organiziranju i održavanju štrajka upozorenja u ustanovi”, pojasnio je Sivro.

Rečeno je kako se štrajk upozorenja organizira kao metoda sindikalne borbe iz razloga što se poslovi radnika kojima je istekao ili uskoro ističe ugovor o radu na određeno vrijeme prenose na radnike koji imaju ugovore o radu na neodređeno vrijeme, čime se dodatno opterećuju u smislu obima posla, a uz to isti nije plaćen.

Pored navedenog, organizatori smatraju kako se, povećanjem obima posla radnicima koji imaju ugovore o radu na neodređeno vrijeme, krše epidemiološke mjere i preporuke nadležnih institucija, što predstavlja dodatni problem po sigurnost i zdravlje kako radnika tako i djece JU ”Djeca Sarajeva”.

“Bitno je napomenuti da u ustanovi trenutno rade 144 radnika na određeno vrijeme, da oko 90 radnika radi duži vremenski period na određeno vrijeme, da u tri nova vrtića, ‘Vjeverica’, ‘Umihana Čuvidina’ i ‘Bulbuli’, koji nemaju protupožarne stepenice i gdje su roditelji izvarani da će biti otvoreni početkom ove školske godine, po saglasnosti resornog ministarstva i Vlade su zaposleni novi radnici“, rekao je Sivro.

Velikom broju radnika ističe ugovor o radu

Istakao je kako je dugogodišnja i loša praksa bila da se radnicima na osnovu saglasnosti Upravnog odbora ustanove produžavaju ugovori o radu.

”Mi podržavamo stav aktuelnog Upravnog odbora ustanove i Kantonalne uprave za inspekcijske poslove da je potrebno raspisati javne konkurse za prijem radnika, ne sada, nego i sada i ubuduće, a ne da se radnicima ugovori o radu produžavaju i periodično prekidaju”, rekao je Sivro.

Iznio je podatak da krajem ovog mjeseca i narednog velikom broju radnika ističe ističe ugovor o radu. Naglasio da je sindikat resornoj ministrici uputio zahtjev za davanje instrukcije o primjeni Uredbe Vlade KS o postupku prijema u radni odnos u javnom sektoru na području KS.

Sivro je rekao kako su se odlučili za ovu satnicu štrajka, imajući obzira prema roditeljima i djeci. Zamolili su roditelje da budu solidarni i djecu ne dovode od 7 do 7.30 sati, već nakon štrajka. Najavio je mogućnost organiziranja i dužih štrajkova.

Šukman je rekla kako nisu u pitanju samo radnici koji rade na određeno vrijeme, već je pitanje mnogo kompleksnije.

“Nisu nama djeca teret, ali postoje pedagoški standardi koji se moraju poštovati i isto tako postoje epidemiološke mjere koje su nama naložene, a samim ovim što se stvara spajanje grupa kršimo epidemiološke mjere”, istakla je Šukman.

Dodala je kako trenutno imaju oko 4.000 upisane djece.

”Međutim, mi imamo problem od 6. oktobra. Nijedno dijete se više ne može upisati u vrtić jer nema ko da potpiše, jer su naši direktori u tranziciji, jedan je smijenjen, drugi se tek postavlja, još uvijek niko nije imenovan niti može potpisati neki ugovor“, naglasila je Šukman.

Pojasnila je kako radnici ne mogu dobiti bilo kakvu potvrdu, roditelji ne mogu promijeniti ugovor s poludnevnog na cjelodnevni boravak, jer nema ko potpisati dokument.

Stalni nedostatak ljudi

Šukman je rekla kako se uvijek trude da djeca ne osjete poteškoće s kojima je sistem suočen.

“Moramo biti svjesni da je prvih šest godina u razvoju svakog živog bića najvažnije. Ako tu ne uložimo maksimum, cijela društvena zajednica, onda se moramo zapitati kako će ta djeca odrasti, kakvi će to ljudi biti sutra. Mi dajemo maksimum, ali mislim da mi sami nismo dovoljni. Kod nas imamo stalni nedostatak ljudi, to je preko 20 trenutno. Ali, to nije zvaničan broj jer ako u vrtiću nedostaje jedna osoba, onda mi ne tražimo zamjenu, tek ako su dvije osobe, mi tek tad možemo tražiti da nam pošalju zamjenu, jer tad nam je problem u funkcioniranju rada vrtića“, kazala je Šukman.

Nermina Fočak, odgajateljica u vrtiću “Slavuj” je govorila o problemima u vrtiću koji ne traju godinu, nego mnogo duže. Veliki problem je, dodaje, nedostatak radne snage, pogotovo kada neko ode na bolovanje, a nema zamjene.

Podsjetila je kako promjene mogu značajno utjecati na djecu, pogotovo mlađu, jasličkog uzrasta, ali i na roditelje kojima nedostatak odgajatelja može izazvati stres. Istakla je da problem nije samo nedostatak odgajatelja nego i drugog osoblja.

Fočak je izrazila nadu da će biti sluha kako bi se pomogao JU ”Djeca Sarajeva“.

Anadolija/radiosarajevo.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU