8.8 C
Sarajevo
Srijeda, 29 ožujka, 2023

U Sarajevu Svjetski dan knjige obilježen simboličnim mijenjanjem knjige za ružu

U vrtu Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH danas je je obilježen 23. april, Svjetski dan knjige i autorskih prava.

Pasionirani čitaoci, predstavnici biblioteka sa područja Sarajeva, institucija koje vode brigu o knjigama, okupili su se oko šadrvana u vrtu Muzeja te simbolično mijenjali knjige za ruže.

– Prisjećali smo se da je ruža u zapadnoj kulturi simbol i preporoda i Hristovih rana i nebeskog otkupljenja, inicijacija o antičkim misterijima. Ruža je simbol i duhovne moći i znanja, ali prije svega simbol ljubavi i u sufijskoj tradiciji i Danteovoj božanstvenoj komediji – kazao je Asmir Kujović iz PEN centra BiH.

Predsjednik Međunarodnog centra za mir (IPC) Ibrahim Spahić čestitao je svima koji su napisali jednu riječ i potpisali svoje autorsko djelo, čestitao je i državi BiH koja je zasnovana na knjigama, na poruci knjige.

– Ali najbitnije je da se vratimo osnovi, a to je obrazovanje, znanje, mudrost koja se stiče kroz život i jednako sa knjigom. Postoje ljudi, bliski i daleki, ali ostalo je još uvijek to da je knjiga najbolji prijatelj – kazao je Spahić.

Najavio je da će 9. maja biti otvorena prva “Olimpijada kulture Sarajevo 2021“ na kojoj će biti predstavljeno deset najzanimljivijih umjetnika sa svih kontinenata svijeta. U fokusu programa su autori, pisci, pjesnici.

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU