U SBK nema sredstava za proširenje esencijalne liste lijekova

Epidemiološka situacija na području Srednjobosanskog kantona zasad je stabilna, kazao je nakon današnje sjednice županijske Vlade u Travniku, ministar zdravstva i socijalne politike Anto Matić.

– Trenutno imamo 47 hospitaliziranih pacijenata, od čega četiri na respiratoru. Kad je u pitanju cijepljenje, dosad je na području županije cijepljeno 94.832 osoba, od čega otprilike polovica u obje doze. Od početka pandemije 627 osoba je nažalost preminulo, a dosad smo ukupno zabilježili 6.452 zaražene osobe. Zasad je situacija u redu, pratimo stanje i u drugim županijama jer mi nismo izdvojeni i taj val, sudeći po prijašnjoj praksi, u nekoj mjeri će doći i do nas – kazao je Matić.

Članovi Vlade komentirali su i stanje sa cijepljenjem, a zaključak je bio da se mora naći načina kako da se cijepi što veći broj ljudi.

– Te stvari u praksi se već dva mjeseca rade na terenu. Domovi zdravlja idu prema mjesnim zajednicama i većim poduzećima, nije to ništa novo – ocijenio je Matić.

Upitan postoji li šansa da se osigura više novca za lijekove umirovljenika, odnosno proširenje esencijalne liste lijekove, ministar se požalio na proračun Zavoda, kazavši kako je on u zadnji par godina uglavnom isti i nije na razini drugih županija te da je federalna esencijalna lista lijekova jako široka.    

– Svi zahtjevi umirovljenika odnose se na Zavod za zdravstveno osiguranje. Morate znati da je proračun Zavoda zadnjih par godina uglavnom isti, oko 115 milijuna maraka, od čega 80 milijuna otpada na plaće zaposlenih u zdravstvu. Imamo iznos koji se određuje za iznos lijekova i jednostavno ne možemo to uklopiti jer je federalna esencijalna lista lijekova jako široka. Proračun našeg Zavoda nije na razini drugih županija, na primjer Sarajevske, čiji Zavod ima četiri puta veći proračun od našeg. Mi moramo platiti onoliko koliko možemo – ustvrdio je ministar. 

U čitavu priču uklapaju se, kaže ministar, i tzv. markice, odnosno participacije koje plaćaju pacijenti.

– Neke ljude smo oslobodili participacija, od kojih se na godišnjoj razini prikupi tri milijuna maraka. Taj novac potroši se na vanjsko liječenje pacijenata i ne ostaje Zavodu – rekao je Matić.

Fena

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU