U sklopu operativno-taktičke akcije ‘Phoenix’ uhapšeno petero osumnjičenih

Policijski službenici Federalne uprave policije (FUP) danas su u saradnji sa Upravom policije Ministarstva unutrašnjih poslova Srednjobosanskog kantona (MUPSBK), te pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva SBK, započeli aktivnosti na realizaciji operativno-taktičke akcije kodnog naziva „Phoenix” radi dokumentovanja krivičnih djela – udruživanje radi činjenja krivičnih djela, a u vezi s krivičnim djelima – neovlaštena proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga, krivotvorenje isprave i lihvarstvo.

U sklopu tih aktivnosti, a na osnovu Naredbe Općinskog suda u Travniku, na području općina Novi Travnik, Nova Bila i Vitez, izvršeni su pretresi stambenih objekata na sedam lokacija, te je lišeno slobode pet osoba, inicijala Z.Č. (1962.), F.G.G. (1971.), G.J. (1978.), N.B. (1976.) i Š.V. (1963.).

Osumnjičeni su odranije poznati policijskim i pravosudnim organima kao višestruci povratnici u vršenju krivičnih djela.

Prilikom pretresa pronađena je i oduzeta određena količina materija koja svojim izgledom asociraju na opojne droge „kokain“, „amfetamin“ i „cannabis sativa L“, te oružje, municija i drugi predmeti koji potiču, ili se dovode u vezu sa spomenutim krivičnim djelima, a koji će biti korišteni kao dokaz u krivičnom postupku.

Osobe lišene slobode će biti kriminalistički obrađene u službenim prostorijama FUP-a u Travniku, te će u zakonskom roku biti predane na dalju nadležnost Kantonalnom tužilaštvu SBK uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu, saopćeno je iz FUP-a.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU