U Sloveniji učenici od ponedjeljka dobivaju komplete za samotestiranje

Učenicima osnovnih i srednjih škola u Sloveniji u srijedu počinje školska godina, a od ponedjeljka će u ljekarnama moći dobiti komplete brzih antigenskih testova za koronavirus koje će sami koristiti, testirajući se kod kuće.

“U slučaju pozitivnog testa ili simptoma zaraze učenik, odnosno njegov roditelj ili skrbnik, o tome moraju obavijestiti osobnog liječnika, te ostati u samoizolaciji”, kazao je na konferenciji za novinare u petak Robert Cugelj, državni tajnik u ministarstvu zdravstva.

Ukoliko se zaraza nakon brzog testiranja potvrdi i naknadnim PCR testom, učeniku se određuje karantena i o tome obavještava uprava škole, a ako je PCR test negativan, učenik se ponovo uključuje u obrazovni proces.

Takvo samotestiranje bit će obvezno za polaznike triju završnih razreda srednjih škola i studente, a za sada je predviđeno da se obavlja jednom tjedno.

Na pitanje hoće li se rezultati samotestiranja provjeravati, Cugelj je kazao da to nije predviđeno i da se ide “na povjerenje”.

Na odgovornost učenika i vodstava škola da se nastava ove godine odvija u učionicama i u epidemiološki sigurnim uvjetima upozorio je i premijer Janez Janša, prenosi Hina.

“Pozivamo sve ravnatelje škola da djeluju odgovorno i štite zdravlje. Školama koje ne budu  mogle osigurati epidemiološku sigurnost inspekcija neće moći dopustiti nastavu”, naveo je Janša u petak u poruci na Twitteru.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU