U toku konsultacije o uspostavi digitalne potvrde o Covid statusu bh. građana

Trenutno su u toku konsultacije svih nivoa vlasti kako bi se uspostavio pravni okvir za sistem digitalne potvrde u Bosni i Hercegovini radi olakšavanja slobodnog kretanja građana tokom pandemije bolesti Covid-19 uzrokovane virusom SARS-CoV-2.

Potvrđeno je to danas Feni u Ministarstvu civilnih poslova BiH uz pojašnjenje da se konsultacije vode uz koordinaciju tog ministarstva koje ima koordinacionu nadležnost u području zdravstva, uz učešće Agencije za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA).

– Sve to čini se kako bi se došlo do učinkovitog doprinosa postupnom ukidanju ograničenja uz istovremeno ostvarivanje zaštite javnog zdravlja – pojašnjeno je u odgovoru Feni.

No, ovaj proces još nije okončan, ali se realno može očekivati da bi se, nakon utvrđenja pravnog okvira za sistem za izdavanje Covid pasoša/Zelenog certifikata bh. građanima, mogao implementirati na teritoriji cijele države najkasnije u roku od 60 dana.

O tom pitanju održan je sastanak 22. juna i s predstavnicima Delegacije Evropske unije u BiH te su BiH prezentirani uvjeti koje mora ispuniti svaka zemlja nečlanica EU (znači i BiH) za prepoznatljivost nacionalnih Covid-19 potvrda unutar EU.

Iz Ministarstva ističu da svi nivoi vlasti u području zdravstva, na cijelom teritoriju BiH, već izdaju određene vrste dokumenata – potvrde s ciljem dokazivanja Covid-19 statusa osobe bh. građanina koja putuje.

– Za sada još nemamo informacije, odnosno nije nam službeno prijavljeno da građani BiH imaju većih problema prilikom prelaska državne granice BiH s postojećim dokumentima – potvrdama u vezi njihovog Covid-19 statusa – napomenuli su.

Također, u toku je pribavljanje specimena svih potvrda koje se izdaju u BiH, a koji će biti dostavljeni zemljama EU i ostalima koji su to od BiH tražili, te će se preduzimati i druge potrebne aktivnosti uz podršku svih nivoa vlasti u području zdravstva, a radi omogućavanja slobode putovanja bh. građana u prelaznom periodu do utvrđenja sistema za verifikaciju Covid pasoša/Zelenog certifikata u BiH.

– O svim novim detaljima u pogledu napretka u procesu uspostavljanja pravnog okvira i implementacije sistema digitalne potvrde u BiH javnost će biti blagovremeno upoznata – najavili su iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU