U Turskoj u poplavama u crnomorskoj regiji poginulo devet osoba

Ured za upravljanje vanrednim situacijama u Turskoj (AFAD) saopćio je kako je usljed posljedica izazvanih poplavama u Kastamonuu preminulo devet osoba, a traga se za jednom nestalom u Bartinu.

Iz AFAD-a su podsjetili na obilne padavine koje su zahvatile zapadnu crnomorsku regiju i izazvale poplave u Bartinu, Kastamonuu i Sinopu.

Poplave su zabilježene u distriktu Ulus, u Bartinu, u distriktima Azdavay, Inebolu, Bozkurt, Kure i Pinarbasi, u Kastamonuu, te distriktu Ayancik u Sinopu. Na teren su odmah izašle nadležne službe koje su pokrenule akcije evakuacije, spašavanja i potrage te čišćenja terena, javlja Anadolija. 

Aktivnosti na terenu provode se u koordinaciji s kriznim štabovima.

– Usljed poplava u Kastamonuu je preminulo devet osoba. U toku su akcije potrage za jednom nestalom osobom u Bartinu – navedeno je u saopćenju.

U potrazi za nestalom osobom u mjestu Ulus Akorensokuler, u Bartinu učestvuju ekipe AFAD-a, vatrogasci, medicinski spasilački timovi, žandarmerija.

Pored toga, u pripravnosti su i ekipe u Samsunu, Amasyi, Corumu, Cankiriju, Karabuku, Giresunu, Orduu, Tokatu, Boluu, Duzceu i Zonguldaku.

Do prekida napajanjem električnom energijom došlo je u četiri sela u Bartinu, 194 u Kastamonuu te 87 sela u Sinopu.

Uz posredstvo Ministarstva transporta i infrastrukture Turske, nadležne ekipe su na terenu i rade na osposobljavanja infrastrukture. Mnogi mostovi su oštećeni u tri provincije, a po dva su urušena u Kastamonuu i Bartinu.

Ujedno, u toku su aktivnosti na ponovnoj prohodnosti određenih saobraćajnica.

U pojedinim dijelovima Kastamonua i Sinopa došlo je do problema u mobilnoj mreži, a u toku je otklanjanje poteškoća u komunikaciji.

Na terenu su brojne ekipe AFAD-a, medicinskog spasilačkog tima, žandarmerije, obalske straže, policije, Autocesta, humanitarnih organizacija, a angažovan je i veliki broj vozila, čamaca i letjelica.

Meteorolozi najavljuju nove padavine u crnomorskoj regiji , a moguće je i grmljavinsko nevrijeme.

Padavine se očekuju u Karabuku, Kastamonuu, Bartinu, Samsunu, Sinopu i Orduu.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU