U Tuzli prezentirane studije o kvalitetu zraka

Studije relevantnih stručnjaka o kvalitetu zraka, štetnom uticaju zagađenja po ljudsko zdravlje, zakonskoj regulativi i pravnoj zaštiti žrtava zagađenja prezentirane su u Tuzli.

Skup je pozdravila Johana Stromkvist, ambasadorica Švedske u BiH.

U cilju dobivanja relevantnih podataka kao temelja za procjena kvalitete zraka Tuzli, Lukavcu i Živinicama, prikupljeni su parametri kvalitete zraka za period od 2016. do   2019. godine.

Negativni uticaji zagađenja zraka po ljudsko zdravlje posebno su izraženi kod djece, starijih osobe i hroničnih bolesnika. Brojne studije su utvrdile vezu između onečišćenja zraka i širokog raspona štetnih uticaja na zdravlje opće populacije, koji se kreću od subkliničkih uticaja do prerane smrti, navedeno je.

Jedna od prezentiranih studija sadrži i detaljan pregled zakona, propisa, pravilnika i planova o kvalitetu zraka u Federaciji Bosne i Hercegovine odnosno Tuzlanskom kantonu.

Cilj je da se na osnovu analize zakona iz ove oblasti, građani informiraju o tome koje institucije su nadležne za koje probleme i da se jasno razrade pravni alati koje građani mogu koristiti u cilju pozivanja na odgovornost za nastalu situaciju.

Druga studija sadrži kratak vodič o pravnoj zaštiti žrtava zagađenosti, s odabranim primjerima dobre prakse iz BiH i drugih zemalja, koji pokazuju kako su pravnim putem ili rezultatima naučnih istraživanja, provedene mjere za smanjenje zagađenosti ili obeštećene žrtve.

Izradu, kao i prezentaciju ovih studija, organizirao je Centar za ekologiju i energiju u  projektu “Čist zrak je naše pravo“ koji se realizira uz podršku u okviru projekta „Misli o prirodi“ čije je implementator navedeni centar iz Tuzle.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU