U ZDK-u do kraja aprila rok za kupnju markica zdravstvenog osiguranja

Zavod zdravstvenog osiguranja Zeničko-dobojskog kantona produžio je do kraja aprila rok za kupnju markice zdravstvenog osiguranja, koja njihove osiguranike oslobađa plaćanja participacije za većinu usluga na području tog kantona- potvrdila je Feni pomoćnica direktora te ustanove Haša Begić.

Cijena zdravstvene markice iznosi 20 KM i nije uvećavana od kako je takva mogućnost uvedena u tom kantonu.

-Do kraja marta, do kada je bio prvi rok, od prodaje zdravstvenih markica prikupili smo 1.023.655 KM. To je za 96.235 KM više nego u istom periodu prošle godine, kada smo bili prodali markica u vrijednosti 927.420 KM- ističe Begić, koja napominje da je i prošle godine rok bio produžen do kraja aprila.

Prošle je godine, na kraju aprila, po tom osnovu ostvaren prihod od 1.041.250 KM. To je bilo nešto više nego 2019. godine, kada je po tom osnovu uprihodovano 1.036.140 KM.

Nastavljen je i trend pada broja osiguranih lica u tom kantonu. Tako je, 1. januara 2020. godine bilo 330.092 ili za 3.321 osiguranika manje nego 2019. godine.

Na dan 31. marta prošle godine, broj osiguranih lica bio je 328.836, a na kraju marta ove godine dodatno je smanjen te iznosi 326.531.

-Do daljnjeg smo produžili i našu odluku od sredine marta, kojom smo osiguranike oslobodili obavezne ovjere knjižica. Razlog je, naravno, epidemiološka situacija koja još nije zadovoljavajuća.

Osiguranici nisu oštećeni, jer su sve zdravstvene ustanove dobile obavijest da se usluga pruža svima kojima je istekla ovjera. Do daljnjeg smo, iz istog razloga, prolongirali i slanje u banjsko-klimatska lječilišta. Korisnici će na vrijeme biti obaviješteni kada će biti u mogućnosti da ostvare pravo na tu uslugu- najavljuje Begić.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU