U Zenici odavanjem počasti poginulim braniteljima obilježen Dan Armije RBiH

Delegacija 2. pješadijskog rendžerskog puka Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, zajedno s delegacijama Vlade Zeničko-dobojskog kantona i Temeljnih boračkih organizacija ZDK-a, položila je povodom 15. aprila – Dana Armije Republike BiH cvijeće na Spomen-obilježje Kameni spavač u Zenici te odala počast poginulim borcima u proteklom Odbrambeno-oslobodilačkom ratu 1992.-1995. godine.

Dan Armije RBiH – 15. april, ujedno je i Dan osnivanja 2. pješadijskog rendžerskog puka OSBiH, čiji su pripadnici stacionirani u Zenici.

-Ovo je jedan od najznačajnijih datuma bosanskohercegovačke historije, a možda jedan od najznačajnijih datuma bh. vojne historije. To je trenutak kada su se patriotske snage BiH organizirale da se odupru sramnoj agresiji, koja je uslijedila nakon međunarodnog priznanja RBiH, a današnje BiH – kazao je ministar za boračka pitanja ZDK Fahrudin Čolaković.

On je izrazio zabrinutost i strah zbog trenutnog stanja te “nasrtaja na teritorijalni integritet, suverenitet i političku nezavisnost BiH“.

-Svakodnevno, kroz medije, dobijamo informacije koje idu u tom pravcu – zahtjeva za mirno razdruživanje, na bilo koji mogući način, gdje se narušavaju integritet i suverenitet BiH. Na drugoj strani imamo slabljenje OSBiH, a vidimo da se i komšije i susjedi naoružavaju i postaju regionalne sile – upozorio je ministar Čolaković.

Podvukao je da nama u BiH preostaje da čuvamo temelje i granice BiH, da se brinemo za pripadnike boračke populacije, koji su dali svoje najbolje godine, ratne vojne invalide, koji su dali svoje djelove tijela i za porodice šehida, koje su dale svoje najmilije za odbranu BiH.  

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU