U ‘Zlatnom septembru’ SRCE shop za podršku budućnosti djece oboljele od raka

Udruženje ‘Srce za djecu oboljelu od raka’ pridružilo se globalnoj kampanji obilježavanja mjeseca posvećenog djeci oboljeloj i liječenoj od raka, a namjera je skrenuti pažnju na tu djecu i njihove obitelji, podići svijest o problemima s kojima se suočavaju u toj za njih najvećoj životnoj borbi

Direktor Udruženja Fikret Kubat najavio je u ‘Zlatnom septembru’ novi projekt, web shop SRCE, kao jedinstveni vid socijalnog poduzetništva na kojem rade mladi koji su u djetinjstvu liječeni od raka, zajedno sa dizajnerima i fotografima.

– Projekt je fokusiran na budućnost. Uloženo je mnogo truda i ljubavi, a stanovništvo će moći kupiti proizvode u našem shopu (dukserice, majice…). To je inovativan projekt, a zaposlili smo tri mlade osobe. Cilj socijalnog preduzeća je društvena vrijednost, nije motiv samo novac – naglasio je u izjavi za novinare.

Kako kaže, cjelokupan prihod od prodaje proizvoda na web shopu namijenjen je za aktivnosti Udruženja ‘Srce za djecu oboljelu od raka’, poboljšanje uvjeta života oboljele djece i mladih.  

Kubat akcentira važnost samoodrživosti tog projekta i apelira na uključivanje države, odnosno usvajanje novih strategija o socijalnom poduzetništvu i veću podršku.

Nastojali su, kaže, da proizvodi budu dizajnerski urađeni na drugačiji način i kvalitetni da bi bili konkurentni na tržištu. Web shop SRCE bit će dostupan od ponoći, a kupovina je online.

Harun Šabić jedan je od aktivista toga projekta, a ističe podršku koju je on imao tokom liječenja, ali i nakon toga. Sad on nastoji doprinijeti poboljšanju stanja djece oboljele od raka, unaprijeđenju nivoa usluga koje im se nude. Smatra da je važno raditi u okruženju ljudi sličnih sudbina, koji se međusobno  razumiju.

I Samir Hožbo je dio tima ‘Srce za djecu oboljelu od raka’, a posao koji trenutno radi u potpunosti ga ispunjava. Radi ga, kaže, srcem.

Prema agendi događaja planiranih za ‘Zlatni septembar’, večeras će u nekoliko bh. gradova biti osvjetljene važnije građevine, u znak podrške djeci oboljeloj od raka i njihovim obiteljima. Za ‘Zlatni septembar’ planirana je i akcija darivanje krvi u Zavodu za transfuzijsku medicinu FBiH u Sarajevu, kao i ‘Zlatni krug’, humanitarna trka/šetnja u Visokom.

Mjesec podizanja svijesti o dječijem raku, obilježava se pod sloganom ‘Odraz u ogledalu je budućnost. Ostvarimo je zajedno!’.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU