Ubrzati postupke izdavanja viza između BiH i Egipta

Pomoćnik ministrice za međunarodno-pravne i konzularne poslove u Ministarstvu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine (MVP BiH) Frano Planinić primio je danas, u prostorijama MVP-a BiH, ambasadora Arapske Republike Egipat u BiH Yassera Abdelrahmana Ali Soroura.

Na sastanku se razgovaralo o unapređenju saradnje dviju zemalja u domenu konzularnih poslova, sa posebnim osvrtom na vizna pitanja. Sagovornici su se složili da je neophodna bolja saradnja u ovoj oblasti uz težnju da se, u okviru zakonskih procedura, ubrzaju postupci izdavanja viza građanima dviju zemalja, što bi potaklo razvoj turističke djelatnosti, posebno u Bosni i Hercegovini.

Ambasador Ali Soroura istakao je turistički potencijal naše zemlje i ogromnu zainteresiranost građana Egipta za turističke destinacije širom Bosne i Hercegovine, kao što su Sarajevo, Mostar, Banjaluka i druge. Tome svjedoči i uspostavljanje direktnih charter letova na relaciji Kairo – Sarajevo – Kairo.

Pomoćnik ministrice Planinić istakao da je u postupku izrade nacrt novog Pravilnika o izdavanju kratkoročnih viza u diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH, što bi trebalo olakšati i ubrzati proceduru izdavanja bh viza za kraći boravak u turističke svrhe. Izrazio je spremnost Sektora za međunarodno-pravne i konzularne za unapređenje saradnje, kao i otvorenost za sva pitanja iz ove oblasti, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MVP BiH. 

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU