-2.1 C
Sarajevo
Utorak, 30 studenoga, 2021
Još

  UNESCO domaćin Regionalne konferencije Jugoistočne Evrope Medijska i informacijska pismenost za javno dobro

  ()

  Povodom obilježavanja Svjetske sedmice medijske i informacijske pismenosti 2021., UNESCO je domaćin Regionalne konferencije Jugoistočne Evrope Medijska i informacijska pismenost za javno dobro, koja će se dogoditi u hibridnom formatu u četvrtak, 21. oktobra od 10:30 do 16:00 sati u zgradi Ujedinjenih Nacija u Sarajevu.

  Cilj konferencije je okupiti relevantne aktere u regiji uključene u medijsku i informacijsku pismenost (MIP) i razgovarati o tome kako bolje raditi zajedno kako bi iskoristili potencijal medijske i informacijske pismenosti za javno dobro, a svi zainteresovani učesnici mogu se prijaviti za učešće na konferenciji putem registracijskog linka https://bit.ly/2YT29pd.

  „U trenutnom informacijskom ekosistemu složenih, a ponekad i kontradiktornih poruka koje kruže internetom, teško je zamisliti da se javno dobro može unaprijediti ako javnost nije u mogućnosti baviti se informacijama, poštujući prava drugih i boreći se protiv izražavanja koje nanosi štetu. Izgradnja kapaciteta je potrebna kako bi svaki pojedinac razumio uloge – i kako bi javnost mogla doprinijeti i imati koristi od informacija i komunikacijskih mogućnosti. Potrebna su posebna znanja i vještine, a UNESCO ih objedinjuje pod oznakom Medijska i informacijska pismenost. Nedavni period bio je prekretnica u prepoznavanju hitnosti promovisanja Medijske i informacijske pismenosti za sve. Kako se svijet polako počinje približavati novoj post-COVID normali, konferencija ima za cilj osigurati opipljiv napredak u ulozi Medijske i informacijske pismenosti u podržavanju vizije informacija kao javnog dobra“, saopćeno je iz UNESCO-a.

  U okviru konferencije, koju će moderirati novinarka Hana Sokolović, održat će se nekoliko panel predavanja i to na teme; Medijska i informacijska pismenost na terenu: implementacija pristupa, strategija i akcionih planova, zatim Mladi u akciji rješavanja štetnog online sadržaja, Uloga medijske i informacijske pismenosti u osnaživanju novinarstva na internetu, kao i panel s ministricama Trenutno stanje u Jugoistočnoj Evropi za MIP: omogućavanje održive integracije kroz formalno obrazovanje i institucionalni okvir.

  O ovim temama govorit će panelisti među kojima su Naida Hota-Muminović, ministrica predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja u Kantonu Sarajevo, Evis Kushi, ministrica obrazovanja, omladine i sporta Albanije, Biljana Petkovska, direktorica Makedonskog instituta za medije, Hadžera Selimović, mladi evropski ambasador, Marina Tuneva, izvršna direktorica Vijeća za medijsku etiku Sjeverne Makedonije, Lea Auffarth, koordinator projekta Inicijativa za povjerenje u novinarstvo – Reporteri bez granica, Jasna Jelišić, šefica radne grupe za Zapadni Balkan – Evropska služba za vanjsko djelovanje… Događaj će pratiti i Vijeće mladih za jugoistočnu Evropu – grupa mladih i talentovanih novinara iz jugoistočne Evrope i Turske.

  Konferencija finansirana sredstvima Europske unije će se dogoditi u hibridnom formatu uz poštivanje svih epidemioloških mjera putem Zoom platforme, a više detalja o programu, govornicima, kao i načinu prijavljivanja možete pronaći na web stranici http://seeregionalmilconference.ba/.

  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  NAJNOVIJE VIJESTI
  Možda vas zanima I OVO