Univerzitet u Zenici za narednu akademsku godinu upisao ukupno 712 brucoša

Univerzitet u Zenici (UNZE), nakon provedenog i drugog upisnog roka, za akademsku 2021./2022. godinu upisao je ukupno 712 brusoša, potvrdio je Feni prorektor za nastavu tog univerziteta prof. dr. Enes Bikić.

UNZE je za upis na prvu godinu prvog ciklusa studija ponudio 1.050 mjesta, a nakon prvog upisnog roka upisali su 579 studenata. Tako je za upis u drugom roku bilo preostalo 471 upražnjeno mjesto.

– Ako imamo u vidu da je prošle godine bilo upisano 735 studenata na prvu godinu studija, kao i da je manje đaka koji su okončali srednjoškolsko obrazovanje, onda ovogodišnja brojka od 712 nije tako loša. Cilj nam je bio da dosegnemo brojku iz prošle godine – istakao je Bikić.

Početak nastave na osam fakulteta UNZE-a, umjesto 4. oktobra, prolongiran je za 11. oktobar, do kada bi trebali biti okončani i dodatni ispitni rokovi koje je prošle sedmice odobrio Senat. Senat je, naime, odobrio studentima prijenos na narednu godinu tri nepoložena ispita te dodatni ispitni rok, u toku kojeg će biti u prilici da izaberu izlazak na jedan nepoloženi predmet.

UNZE, ističe Bikić, neće usvojiti zahtjev neformalne grupe studenata koji su, između ostalog, tražili da im se odobri izlazak na sve predmete, odosno polaganje svih nepoloženih ispita.   

– Zaključak je da se ostaje pri odluci Senata od prošle sedmice, jer svaka druga odluka bi značila novo prolongiranje početka nastave. Fakulteti su već odredili termine polaganja ispita te sve mora biti završeno tokom ove sedmice – podvlači Bikić.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU