Univerzitetskim biobliotekama u FBiH uručena naučna i stručna literatura

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke, s ciljem poboljšanja bibliotečkog fonda javnih visokoškolskih ustanova u FBiH, dodijelilo je i ove godine ukupno 778 primjeraka, odnosno više od 80 različitih naslova enciklopedijske, naučne i visokoškolske literature, te časopisa, svim javnim univerzitetskim bibliotekama.

Pomoćnika ministra u Federalnom ministarstvu obrazovanja i nauke Jasmin Branković je kazao da je ove godine zbog pandemije i smanjena budžeta malo skromnija podrška jer obično to bude preko 1.000 knjiga i dva puta godišnje.

Nacionalna univerzitetska biblioteka BiH danas je sa Federalnim ministarstvom obrazovanje i nauke BiH zaključila i Ugovor o implementaciji E-CRIS – informacionog Sistema o istraživačkoj djelatnosti u BiH za održavanje i ažuriranje u 2021. godini.

Direktor NUBBiH Ismet Ovčina je istakao da informacioni sistem o istraživačkoj djelatnosti u BiH sa krajem prošle godine posjeduje podatke za 86 istraživačkih organizacija i 2.183 istraživača.

Ovaj sistem je kompelementaran sa Registrom nučnih institucija, naučnog kadra i infrastrukturalnih ulaganja u FBiH, a čiji je operator Sistema od 2007. NUBBIH.

– Ilustracije radi, samo u prošloj godin i prijavljeno je ukupno 54 naučna istraživača u Registar, što je jako dobra poruka za one koji cijene nauku i ulogu nauke – istakao je Ovčina.

Predsjednik Savjeta za nauku federalnog ministarstva obrazovanja i nauke akademik Rešid Hafizović predstavio je danas i tematski Zbornik radova pod naslovom “Značaj nauke/znanosti u razvoju funkcionalnih znanja i vještina učenika i studenata“, čiji su izdavači NUB BiH i Federalno ministarstva obrazovanja i nauke.

Zbornik radova je raspoređen u tri cjeline i sadrži radove koji treba da otvore neke novi okvir i perspektive koji bi doprinosili proizvodnji funkcionalnog visokog i srednjoškolskog obrazovanja.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU
[td_block_7 modules_on_row="" show_date="none" show_com="none" show_review="none" show_excerpt="none" show_audio="none" show_btn="none" show_cat="none" show_author="none" tdc_css="eyJwaG9uZSI6eyJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiNTAiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sInBob25lX21heF93aWR0aCI6NzY3fQ==" sort="" category_id="_related_cat" modules_gap="5" all_modules_space="15" image_floated="" video_popup="" show_vid_t="none" excl_show="none" meta_info_align="" art_btn="10px 0px 0px 0px" modules_category="image" hide_audio="yes" pag_space="15" f_title_font_size="20" f_title_font_line_height="1.2" f_title_font_weight="500" mc1_tl="12" m6f_title_font_size="eyJwaG9uZSI6IjE3IiwiYWxsIjoiMTYifQ==" m6f_title_font_line_height="eyJwaG9uZSI6IjEuMiIsImFsbCI6IjEuMiJ9" m6f_title_font_weight="eyJwaG9uZSI6IjcwMCJ9" time_ago_txt_pos="yes" time_ago_add_txt="prije" limit="6" time_ago="yes"]