UPFBiH zahtijeva od federalnih institucija što hitnije formiranje Komisije za vrijednosne papire FBiH

Udruženje poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine pridružuje se Zajedničkoj izjavi Delegacije Evropske unije u BiH, Ambasade Sjedinjenih Američkih Država, Ambasade Ujedinjenog Kraljevstva i Ureda visokog predstavnika (OHR), koji su od nadležnih federalnih institucija zatražili deblokadu rada Komisije za vrijednosne papire FBiH. Iz UPFBiH insistiraju na hitnoj provedbi zakonskih procedura sa ciljem imenovanja članova Komisije za vrijednosne papire FBiH.

Zbog nefunkcioniranja Komisije za vrijednosne papire FBiH duže od godinu dana privreda Federacije BiH trpi ogromne posljedice. Blokirano je stotine predmeta i stotine miliona KM kapitala koji je u vrijeme pandemije COVID-19 prijeko potreban za održavanje proizvodnje, investiranje u nove tehnologije, očuvanje postojećih i otvaranje novih radnih mjesta.

Posebno ističemo da je Komisija za vrijednosne papire najvažnija institucija na finansijskom tržištu FBiH. Naglašavamo da Komisija već duže od godinu dana ne obavlja svoju primarnu i zakonom definiranu funkciju, a to je zaštita investitora i nadzor tržišta i učesnika na tržištu te nadzor emisije i prometa vrijednosnih papira, čime se rizikuje nastanak materijalne štete privredi, bankama, dioničkim društvima, dioničarima i investitorima. U ovome trenutku oko 400 zahtjeva pravnih subjekata čekaju konačne odluke koje može donijeti samo Komisija za vrijedosne papire FBiH.  

Zbog svega navedenog UPFBiH zahtijeva od nadležnih institucija da hitno provedu zakonom propisane procedure, kako bi Parlament FBiH imenovao članove Komisije za vrijednosne papire FBiH, kako bi Komisija hitno počela sa radom i deblokirala procese koji koče razvoj privrede, investicijskog i tržišta kapitala u FBiH.  

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU