34 C
Sarajevo
Nedjelja, 3 srpnja, 2022

  Uskoro novi milionski projekt u Općini Stari Grad

  Na području općine Stari Grad uskoro će početi još jedan veliki milionski infrastrukturni projekt, a riječ je o rekonstrukciji kanalizacione i vodovodne mreže u dijelu ulice Veliki Alifakovac i ulicama Alifakovac, Maguda i Megara.

  Projekt uključuje i asfaltiranje ovih ulica u dijelu u kojem će se raditi komunalna infrastruktura, a procijenjena vrijednost radova je 1.450.800 KM.

  Inače, već godinama fokus djelovanja Općine Stari Grad Sarajevo na čelu s načelnikom Ibrahimom Hadžibajrićem je ispunjenje svih projekata koji su najavljeni i poboljšanje kvaliteta uslova života građana unutar ove lokalne zajednice, saopćeno je iz Općine Stari Grad.

  Početak radova na ovom veoma važnom projektu planiran je sredinom augusta, 2021. godine, a za stanovnike ovih ulica to će značiti kraj problemima sa lošim podzemnim instalacijama, vodovodnim i kanalizacionim cijevima i ispucalim asfaltom.

  – Najavili smo ovaj projekt na Zboru građana koji smo održali u januaru ove godine u Mjesnoj zajednici Babića bašča i kako sam i tada rekao, ovo će biti veliki projekat koji će zahtijevati strpljenje građana dok sve završimo. S ovim radovima i projektima koje smo prethodnih godina uradili na Bistriku, Toki – Džeki, Širokači, Mahmutovcu i Jarčedolima, zamjena instalacija na lijevoj obali Miljacke će biti okončana – kazao je Hadžibajrić.

  Iz Službe za investicije i komunalne poslove kazali su da je riječ o veoma zahtjevnom projektu.

  – Postojeća kanalizaciona mreža u dijelu ulice Veliki Alifakovac je tehnički neispravno izvedena, neadekvatnog je profila, opterećena u kišnim periodima godine većim količinama vode, kao i mješovitim otpadnim vodama sa uzvodnog dijela ulice Veliki Alifakovac. U ulicama Alifakovac, Maguda i Megara nema položene kanalizacione mreže na tehnički ispravan način, odgovarajućeg kapaciteta i kvaliteta – pojasnili su.

  Ukupna dužina kišnog kanala koji će se uraditi je 446 metara, a fekalnog kanala 488 metara.

  Na trasi su planirana 34 šahta, oko 130 priključaka (kišnih i fekalnih), te odgovarajući broj rešetki za prihvat kišnih voda sa saobraćajnice. Što se tične vodovodne mreže trenutno stanje instalacija u pomenutim ulicama je veoma loše, te vrlo često dolazi do kvarova.

  – Skoro cijelom dužinom ulica Alifakovac i Maguda trenutno egzistiraju dva cjevovoda, a sada se projektant (projektni biro KJKP ‘Vodovod i kananalizacija’) opredijelio da umjesto ova dva cjevovoda izvede jedan profila DN 300. Pored toga, rekonstruisat će se i dio cjevovoda profila DN 100 – objašnjavaju iz nadležne Službe.

  Projektom je predviđena i rekonstrukcija 65 kućnih priključaka. Realizacijom projekta će se poboljšati funkcionalnost, olakšati eksploatacija i što je najbitnije, smanjiće se gubici vode na ovom području.

  Nakon implementacije projekta rekonstrukcije postojeće komunalne infrastrukture u spomenutim ulicama, planirano je da se u koordinaciji sa resornim ministarstvom iz oblasti saobraćaja pokuša naći najoptimalniji način rješavanja problema saobraćaja u mirovanju, kao i odvijanja režima kolskog saobraćaja.

  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Kako ovaj članak smatrate korisnim...

  Pratite nas na društvenim mrežama

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  MOŽDA VAS ZANIMA
  DRUGI UPRAVO ČITAJU