Ustavni sud odbacio tužbe braće Mamić i Horvatinčića

Ustavni sud je dijelom odbio, a dijelom odbacio ustavne tužbe braće Zorana i Zdravka Mamića kojima su tražili ukidanje osuđujuće pravomoćne presude Vrhovnoga suda objavljene u ožujku, piše u četvrtak Jutarnji list.

List neslužbeno doznaje da je rješenje kojim pada u vodu ustavna tužba braće Mamić doneseno na sjednici svih sudaca Ustavnog suda, i to većinom glasova. U ustavnoj tužbi Zdravko Mamić, koji se nalazi u bijegu u BiH, tvrdio je da mu je tom presudom povrijeđeno pravo na pravično suđenje, kao i presumpcija nevinosti jer je tijekom kaznenog postupka bio izložen medijskome linču.

Tvrdio je da je suđenje provedeno pred osječkim Županijskim sudom kompromitirano jer je dvojici sudaca koji su sudjelovali u tom postupku dao pola milijuna kuna mita kako bi donijeli oslobađajuću presudu.

Ustavni je sud na sjednici održanoj 26. listopada odbio i ustavnu tužbu Tomislava Horvatinčića protiv odluke suca izvršenja sankcija koji je u srpnju naložio da ga se, nakon višekratnih odgoda, uputi na izdržavanje zatvorske kazne od 4 godine i 10 mjeseci na koju je pravomoćno osuđen u prosincu 2019.

Horvatinčić je u ustavnoj tužbi tvrdio da su mu povrijeđena ustavna prava jer mu, s obzirom na bolesti od kojih kronično boluje, u zatvorskom sustavu nije osigurana potrebna zdravstvena skrb i rehabilitacija.

Iz šturoga zapisnika sa sjednice je vidljivo da su prisustvovali svi suci toga suda osim Mate Arovića te da je odluka o odbijanju Horvatinčićeve tužbe donesena jednoglasno. Odluka niti više od 20 dana nakon donošenja još nije objavljena, prenosi Hina.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU