Vakcina Johnson & Johnson pokazala se efikasnom protiv Delta soja

Vakcina Johnson & Johnson protiv Covida-19 dobro djeluje protiv Delta varijante virusa, a imunološki odgovor traje najmanje osam mjeseci, objavila je kompanija, pozivajući se na laboratorijske testove krvi osoba koje su imunizirane.

“Trenutni podaci za do sada analiziranih osam mjeseci pokazuju da jednodozna vakcina Johnson & Johnson protiv Covida-19 generira snažan neutralizujući odgovor antitijela koji ne jenjava”, kazao je dr. Mathai Mammen, globalni šef Janssen Research & Development.

“Umjesto toga, primjećujemo poboljšanje efekata s vremenom”, dodao je.

Izvještaj dolazi nakon što su se mnogi koji su primili ovu jednodoznu vakcinu pitali trebali im “pojačivač” odnosno dodatna zaštita protiv vrlo zaraznog Delta soja.

Delta varijanta koronavirusa, koja je prvi put identificirana u Indiji, sada čini 25 posto novih slučajeva Covida-19 u SAD-u i otkrivena je u svih 50 saveznih država.

Dvije doze vakcina Moderna i Pfizer pokazale su se visoko efikasnim protiv svih poznatih varijanti koronavirusa, ali prethodno nije bilo jasno da li je Johnson & Johnsonova vakcina dovoljna za zaštitu od Delta mutacije.

Neki naučnici i doktori su na društvenim mrežama objavili zabrinutost zbog analize Javnog zdravstva Engleske koja je utvrdila da je jedna doza vakcine AstraZeneca manje efikasna protiv simptomatskih bolesti uzrokovanih delta varijantom, sugerišući da bi i oni koji su primili jednodoznu Johnson & Johnsonovu vakcinu trebali dodatni podsticaj jedne od mRNA vakcina.

Odvojeno istraživanje iz Velike Britanije otkrilo je da je miješanjem doze AstraZenece i mRNA (Pfizer i Moderna) vakcine proizveden jači imunološki odgovor od dvije doze AstraZenece. Također, vakcine Johnson & Johnson i AstraZeneca su različite, ali su funkcionišu koristeći sličnu tehnologiju, koja se naziva virusni vektor.

Tokom konferencije u Bijeloj kući u četvrtak, dr. Anthony Fauci rekao je da će se smjernice o pojačivačima vakcina u SAD-u temeljiti na kliničkim podacima.

“Moramo imati na umu da je vakcina Johnson & Johnson visoko efikasna vakcina”, rekao je Fauci, direktor Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti, tokom brifinga.

Prema podacima Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, u SAD-u je podijeljeno više od 12 miliona doza Johnson & Johnson vakcine, piše klix.ba.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU