“Već dva mjeseca preživljavamo od obećanja” – TNTPortal

Zaposlenici Opće bolnice Konjic i Doma zdravlja Konjic ne dobijaju svoje plaće od avgusta mjeseca. Potpredsjednica podružnice Sindikata Opšte bolnice i Doma zdravlja Konjic Lejla Nuhanović Gakić istaknula je za N1 da se nažalost do danas ništa nije konkretno desilo što se tiče rješavanja tog problema.

“Jedino se dešavaju obećanja. Uposlenici zdravstva u Konjicu ne mogu živjeti od obećanja. Svi ljudi žive od novčanih sredstava. Mi evo već dva mjeseca preživljavamo od obećanja. Vrijeme je da se tome stane u kraj, i da oni koji su odgovorni da odluče da li oni žele da Konjic ostane bez zdravstvenih radnika ili žele da riješe ovu situaciju”, poručila je Nuhanović Gakić.

Zdravstveni radnici su zadnju platu dobili 4.10,  a to je bila plata za mjesec juli.

Plate kasne zbog blokade računa, a bloklada računa je izvršena od Poreske uprave zbog višemilionskih dugovanja.

“Jasno je da je do toga trebalo doći kad tad. Svi se nadali da će se to odužiti, međutim, sve dođe na naplatu. Bolje bi bilo pitati otkuda ta višemilionska dugovanja”, rekla je Nuhanović Gakić.

Koja je odgovornost na Zavodu zdravstvenog osiguranja, pitali smo.

“Odgovornost je da isplaćuje dogovorenu tranšu, a veliko pitanje je da li je ta dogovorena tranša iole dovoljna da bi se omogućilo normalno funkcionisanje zdravstva u Konjicu. Prema informacijama našeg menadžmenta, tranše su već 10 ili 15 godina iste i nikad se mijenjaju. Te tranše nisu dovoljne za isplatu neto plata a kamoli da bi se isplatile bruto plate“, rekla je Nuhanović Gakić.

Poručila je da je ovo jedan očajnički vapaj ljekara.

“Ovo je nešto što se zove rušenje zdravstva u općini Konjic”, zaključila je Nuhanović Gakić.

U generalni štrajk stupili su 26. novembra, a doktori Doma zdravlja Konjic najavili su otkaze ugovora o radu ako im do 15. prosinca ne budu uplaćene plaće.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU