Četvrtak, 5 kolovoza, 2021

Večeras u Bugojnu promocija monografije Svjedok turbulentnog vremena

U petak, 26. aprila 2019. godine u Bugojnu održat će se promocija monografije Svjedok turbulentnog vremena – Generacija Gazi Husrev-begove medrese 1967-1972. koja će se održati u  Kristalnoj sali Općine Bugojno sa početkom u 18:30 sati.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -

Promotori će biti prof. dr. Ismet Bušatlić, prof. Mustafa Spahić, Izedin Šikalo, Kemal Balihodžić i Eneida Alibegović. Monografijom obuhvaćeno je 100 pripadnika generacije, što je smatrano najbrojnijom generacijom poslije Drugog svjetskog rata.

422. generacija Gazi Husrev-begove medrese bila je prepoznatljiva „štrajkom“ čime se skrenula pažnja javnosti na određene nepravde koje su se događale  medresi. Štrajk je trajao od 11.01. do 17.03.1972., odnosno dva mjeseca i šest dana. Jedan od osnovnih zahtjeva bio je vraćanje nastavnog programa u okvire utvrđenih normi vakufnamom i omogućavanje učenicima medrese kvalitetnije obrazovanje. 53 pripadnika generacije završili su fakultete, dva pripadnika stekli su naučna zvanja doktora i dva magistra nauka.

Ova generacija podarila je Reisu-l-ulemu i zamjenika reisu-l-uleme, jedan je bio muftija, dva direktora Gazi Husrev-begove medrese, četiri muderrisa – profesora Gazi Husrev-begove medrese, četiri glavna imama, 41 su obavljali službu imama, muallima i hatiba, a preko 50 je na ovaj ili onaj način vezano za Islamsku zajednicu. Pripadnici Generacije bili su uključeni u ratna predsjedništva općina, ministarstvima, direktori, rukovodioci, predsjednici uglednih institucija…

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -

Iz Generacije dva su ambasadora, publicisti, profesori, vrsni alimi, visoko pozicionirani kadrovi u društvu itd. U vrijeme agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu pripadnici generacije Gazi Husrev-begove medrese o kojima govori ova monografija imali su, aktivnu ulogu u organizaciji otpora tokom 1991. i prvih mjeseci 1992. i u odbrani, sve vrijeme trajanja agresije.

Večeras u Bugojnu promocija monografije Svjedok turbulentnog vremena

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -

1 komentar

0 0 Glasovi
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
1 Comment
S najviše glasova
Najnovije Najsstarije
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
- Oglašavanje -

Vijesti danas