20.5 C
Sarajevo
Petak, 2 lipnja, 2023

Veliko poskupljenje polovnih automobila u BiH

Bosna i Hercegovina ovisna je od europskih proizvođača automobila i autodijelova, tako da mora pratiti i prilagođavati se europskom i svjetskom tržištu

Cijena polovnih automobila u Bosni i Hercegovini dostigle su vrlo visok nivo. Potražnja za automobilima s jedne i nestašica auto-dijelova sa druge strane rezultiralo je drastičnim poskupljenjem polovnih vozila u BiH.

Zbog globalnog poramećaja u lancu snabdjevanja polovnim automobilima, isporuke novih vozila kasne, a neki od svjetskih proizvođača obustavili su proizvodnju, što za posljedicu ima više cijene polovnih automobila. Od početka godine cijena je skočila za čak 30%.

“Na konkretnom primjeru vozilo, ako je u nabavi bilo 20.000 maraka, sada već ide na 26.000 maraka, i u prodaji onda logično ide više, značajno je poraslo, i u krajnjom prodaji opet ide 30% skuplje”, kaže za BHRT Adnan Kovačević, uvoznik i trgovac automobilima.

Globalni problem odrazio se i na domaće tržište. Osim cijene, kupci i trgovci suočavaju se i sa problemom isporuke vozila.

“Vi sad da naručite neki nov automobil u ovom momentu, niko vam ne garantuje da će biti isporučen u narednih šest mjeseci. Mi sada već komuniciramo rokove između 6 i 9 mjeseci od momenta narudžbe do krajnjeg roka isporuke za klijena. To važi za sve brendove, jednostavno poremećaj se desio na svjetskom nivou”, ističe Haris Muratović iz Udruge zastupnika i trgovaca automobilima pri Gospodarskoj komori FBiH

Kao glavni razlog tog poremećaja i drastično visokih cijena autmobila, poznavaoci prilika navode nedostatak elektronskih komponenti, prije svega određenih čipova, koji negativno utječe na dostupnost vozila i na njihove cijene.

“Najviše zavise od obnove poluvodiča i drugih elektronskih komponenti, kojih najviše nedostaje, onog momenta kada proizvođači omoguće dovljnu količinu tih komponenti, i kada se proizvodnja novih vozila vrati na raniji nivou, onda će cijena polovnim vozilima padati, neće biti tako atraktivna, i tržište će se stabilizirati”, rekao je Igor Gavran, analitičar.

Bosna i Hercegovina ovisna je od europskih proizvođača automobila i autodijelova, tako da mora pratiti i prilagođavati se europskom i svjetskom tržištu.

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU