(VIDEO) CEM i Općina Travnik zajedno u prevenciji i borbi protiv korupcije

Potpisivanjem Memoranduma o saradnji, Centar za edukaciju mladih i Općina Travnik započeli su realizaciju projekta Travnik – grad nulte tolerancije na korupciju (Travnik Zero CorruptionTolerance City), koji će realizovati u međusobnom partnerstvu i uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH.

https://www.facebook.com/Kanal6HD/videos/3473242402902133

Cilj projekta, vrijednog 27.366 američkih dolara, je unapređenje transparentnosti rada Općine Travnik i javnih ustanova čiji je Općina osnivač, kao i povećanje nivoa antikorupcijskog aktivizma među građanima općine Travnik.

CEM i Općina Travnik će u narednih godinu dana realizovati projektne aktivnosti:

  • Kreiranje baseline studije o povjerenju i zadovoljstvu građana uslugama koje im pruža Općina Travnik i javne ustanove kojima je Općina osnivač.
  • Kreiranje mehanizama za prevenciju i borbu protiv korupcije Općine Travnik i javnih ustanova kojima je Općina osnivač.
  • Edukacijski program za građane o njihovoj ulozi u prevenciji korupcije i korištenju antikoruptivnih mehanizama.
  • Opremanje prostorija Općine, javnih ustanova kojima je Općina osnivač i mjesnih zajednica antikorupcijskim cornerima u kojima će građani moći prijavljivati koruptivne radnje.
  • Kreiranje Vodiča za prijavljivanje koruptivnih radnji za građane.

Krajnji ishod projekta je kreiranje funkcionalnih i operativnih mehanizama za prevenciju i borbu protiv korupcije u Općini Travnik i javnim ustanovama kojima je Općina osnivač, te aktivno korištenje tih mehanizama od strane građana, koji su educirani, osnaženi i motivisani da budu partneri Općine Travnik u prevenciji i borbi protiv koruptivnih radnji.

Ovaj projekat je još jedna potvrda odlične saradnje Centra za edukaciju mladih i Općine Travnik, koji, međusobno prepoznavajući kvalitet rada i potencijal za kreiranje pozitivnih promjena, već dugi niz godina zajednički rade na brojnim projektima i aktivnostima, vođeni ciljem unapređenja i razvoja naše općine. Dosadašnjim partnerstvima, kao i ovim, najnovijim, dokazuju i to da nevladin sektor i institucije vlasti mogu i moraju biti partneri, jer samo zajedničkim djelovanjem mogu graditi bolje i pravednije društvo u BiH.

(video) cem i općina travnik zajedno u prevenciji i borbi protiv korupcije
(video) cem i općina travnik zajedno u prevenciji i borbi protiv korupcije
spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU