(VIDEO) Održana sjednica OV Travnik/ Travničani ne žele nove MHE!

U Centru za kulturu općine Travnik danas je održana  9. REDOVNA sjednica Općinskog vijeća Travnik.  Od Dnevnim redom predviđenih deset tačaka, najviše pažnjie privukla je prva a to je Mišljenje Općinskog vijeća Travnik na Nacrt izmjena i dopuna Prostornog plana KSB/SBK 2005. – 2025. godine.

Prostorni plan kantona tiče se između ostalog i izgradnje malih hidroelektrana, kao i vjetroparkova.

Općinsko vijeće Općine Travnik dalo je mišljenje na Nacrt izmjena i dopuna Prostornog plana SBK 2005.–2025. godine, kojim je zaključilo da ne želi gradnju novih minihidroelektrana (MHE) ukoliko nisu ispunjeni na današnjoj sjednici pooštreni uvjeti.

Načelnik Općine Travnik Kenan Dautović, kazao je da obnovljivi izvori energije trebaju cijelom svijetu, pa  tako i  Travniku, a u obnovljive izvore spadaju i hidroelektrane i vjetorparkovi, no važno je razlučiti kako trebaju, koliko i na koji način…

Vijećnik Ekrem Mrakić kazao je, da su se trudili udovoljiti zahtjevima i lokalne zajednice i NVO… “Donijeli smo poprilično usuglašeno mišljenje, izgubili smo dosta vremena kako bi udovolji zahtjevima lokalne zajednice i nevladinih organizacija. Dali smo mišljenje da proces usvajanja Prostornog plana SBK ide dalje. Nema gradnje novih MHE i vjetroelektrana ukoliko nisu ispoštovane sve zakonske procedure, ukoliko nema suglasnosti kolakne zajednice i Vijeća, a ugradili smo i zaštitni mehanizam da će za gradnju trebati i stav Skupštine SBK”, rekao je Mrakić.

Oporba je bila protiv. Tvrde da je ovakvo mišljenje ostavilo nešto prostora za špekuliranje.

Vijećnik Tarik Šečić  kaže da je sve u konačnici prilično konfuzno i da je jedino bitno da građani MHE i vjetroparkove ne žele. “U konačnici ljudi su se jasno izjasnili da ne žele mini hidroelektrane. Ovo mišljenje sadrži pooštrene mjere, trebat će dosta više suglasnosti, ali u ovom trenutku zaista se gradnja MHE mora zaustaviti pod svaku cijenu”, rekao je Šečić.

Aktivisti nisu bili zadovoljni ovakvim stavom Vijeća. Ljubica Nevjestić, predsjednica udruge Eko Galica, kazala je kako je odluka očekivana.

Ovo je danas najbolji primjer koga biramo i da zbog intreresa pojedinaca ispaštati svi. Svjesni smo da nemamo više rijeka, a uvozimo pitku vodu vrijednu milione. Koliko će se zakon provesti je upitno, pojedinci će naći načina da urade i izgrade, jesu li uzeli novce ne znam. Mi smo spremni i na prosvjede”, rekla je Nevjestić.

Video pogledajte OVDJE

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU