Loše vremenske prilike i jako niste temperature rezultirale su jako lošim pijačnim danom na popularnoj Travničkoj Zelenoj pijaci.

Pazarni četvrtak u Travniku po riječima prodavača danas je jako loš, osim minusa u zraku, minus u novčaniku je presudan da ljudi ne dolaze na pijacu a i kada dođu kupuju na komad.

 

Prodavači su kažu sretni jer i im proizvodi ne mrznu, pa je tako i ovoga puta bilo moguće kupiti jabuke po 1KM, Narandže po 1,50 KM, kruške po 2,50KM, ali i suhog mesa po raznim cijenama.
Mišljena su i ovog puta bila podijeljena, te nam je bilo drago čuti da ima zadovoljnih prodajom.

Prehrambeni proizvodi iz BiH postaju sve konkurentniji na domaćem tržištu, pokazuju istraživanja analitičke kuće Euromonitor. Neke domaće kompanije su osvojile i lidersku poziciju u segmentu zamrznutog voća i povrća u BiH, koje bilježe porast učešća u preradi voća i povrća.

Kad se sve sabere i oduzme, konačni rezultat pokazuje da, ipak, više od 70% hrane koju jedemo dolazi iz uvoza, što znači da se u BiH za potrebe njenog stanovništva u najboljem slučaju proizvede tek jedna trećina agroindustrijskih proizvoda.

Podaci Vanjskotrgovinske komore pokazuju da je u prvoj polovini 2018. godine izvezeno preko 60 miliona KM voća i povrća, a uvezeno ovih roba u vrijednosti skoro 290 miliona KM.
Iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa saopštili su da BiH godišnje uveze hrane, odnosno poljoprivrednih proizvoda, u vrijednosti skoro tri milijarde, a izveze jedna milijarda KM.
– Međutim, skoro 90% domaće proizvodnje potroši se u BiH i to treba uzeti u obzir kada pravimo jedan ukupan bilans potrošnje u BiH hrane i poljoprivrednih proizvoda – naglasili su u ovom ministarstvu.

Komentari

avatar
  Prati komentare na ovaj članak  
Obavijest o