10.5 C
Sarajevo
Subota, 1 travnja, 2023

(VIDEO) „Vatru gasi, brata spasi“ / Ovako bi trebala izgledati budućnost!

Iako ih ne cijenimo dovoljno dok nam njihova pomoć nije potrebna, oni ipak postoje i vrijedno rade iz dana u dan. Izlaze na teren samo jednim pozivom i ne pitaju tko poziva. Njihova sirena nekoga uznemiri a nekoga smiri, jer njihovim dolaskom na teren, brige unesrećenih prestaju. Sa druge strane, nakon uspješne intervencije, postaju bliži od brata, te vrijednost tek tada postaje stvarno vidljiva.

Da su ovi navodi tačni potvrđuje i Dobrovoljno vatrogasno društvo Zenica i realizovani projekat „Vatru gasi, brata spasi“. Cilj projekta je bio da se kroz vatrogasnu djelatnost, pošalje poruka za izgradnju mira i povjerenja među građanima svih etnički i vjerskih skupina u BiH, ali i susjednim državama.

Projekat je okupio 30 učesnika iz BiH, Hrvatske i Srbije, govori nam Adnan Ćukle, koordinator istog, te navodi da su realizovane brojne aktivnosti.
Kroz sam projekat učesnici su putem dijaloga upoznali jedni druge o svojim etničkim i vjerskim skupinama kojima pripadaju, te jasno poslali poruku svima da sebez povjerenja i razumjevanja ne može graditi budućnost.

Kako su nam dalje kazali, interes za dobrovoljne vatrogasce barem u Zenici, raste iz godine u godinu. A na poseban način Adnan, Semir i Nurudin opisuju ovu profesiju.


Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU